Kniepertjes

Receptvideo

- 00:41 min.

Kniepertjes bakken? Deze oer-Hollandse wafeltjes eet je traditioneel rondom nieuwjaar, maar met kerst zijn ze uiteraard net zo knapperig en lekker! In deze how to leren we je stap voor stap hoe je ze perfect kunt bakken. Haal je kniepertjes-ijzer of oubliehoorn-ijzer voor de dag en ga aan de slag!

INGREDIËNTEN
150 g ongezouten roomboter
2 middelgrote eieren
8 g vanillesuiker
200 g witte basterdsuiker
1 tl gemalen kaneel
1 mespunt zout
2 el jonge jenever
250 g tarwebloem
200 ml water

Keukenspullen
handmixer
oubliehoorn-ijzer
bakkwastje

Boter smelten
Snijd 125 g boter in blokjes. Verhit een steelpan op laag vuur en laat de boter al roerend smelten. Zet het vuur uit en laat de gesmolten boter in 5 min. iets afkoelen.

Kniepertjesbeslag maken
Doe de eieren, vanillesuiker, suiker, gesmolten boter, kaneel, zout en de jenever in een kom en klop met een handmixer tot een homogeen mengsel. Doe de bloem en het water erbij en mix tot een mooi, glad beslag. Laat het beslag afgedekt met vershoudfolie 3 uur rusten in de koelkast.

Kniepertjes bakken
Verwarm het oublie-ijzer voor op middelhoge hitte en vet met een bakkwastje in met wat van de overige roomboter, herhaal na het bakken van 1/3 van het beslag. Verdeel 1½ el van het mengsel over het ijzer. Knijp het ijzer kort aan en bak in ca. 1 min. goudbruin. Herhaal met de rest van het deeg. Verdeel de wafels over een met bakpapier beklede werkbank om plat af te laten koelen. Zorg dat ze niet overlappen, anders worden ze taai. 

SERVEERTIP
Je kunt de kniepertjes plat eten maar ook opgerold en gevuld met slagroom. Wil je ze oprollen? Doe dat dan direct nadat ze uit het oublie-ijzer komen.