bewaar
Kniepertjes
Kniepertjes
bewaar

Kniepertjes

Deze oer-Hollandse wafeltjes eet je traditioneel rondom nieuwjaar. Maar ze zijn het hele jaar door natuurlijk lekker! En... je maakt ze makkelijk zelf.

40 min. bereiden
3 uur wachten
12waarderingen

Ingrediënten

32 porties

150 g

ongezouten roomboter

2

middelgrote eieren

8 g

vanillesuiker

200 g

witte basterdsuiker

1 tl

gemalen kaneel

1 mespunt

zout

2 el

jonge jenever

250 g

tarwebloem

200 ml

water

Dit heb je nodig

  • handmixer

  • oubliehoorn-ijzer

  • bakkwastje

Deze oer-Hollandse wafeltjes eet je traditioneel rondom nieuwjaar. Maar ze zijn het hele jaar door natuurlijk lekker! En... je maakt ze makkelijk zelf.

Aan de slag

1

Snijd 125 g boter in blokjes. Verhit een steelpan op laag vuur en laat de boter al roerend smelten. Zet het vuur uit en laat de gesmolten boter in 5 min. iets afkoelen.

2

Doe de eieren, vanillesuiker, suiker, gesmolten boter, kaneel, zout en de jenever in een kom en klop met een handmixer tot een homogeen mengsel. Doe de bloem en het water erbij en mix tot een mooi, glad beslag. Laat het beslag afgedekt met vershoudfolie 3 uur rusten in de koelkast.

3

Verwarm het oublie-ijzer voor op middelhoge hitte en vet met een bakkwastje in met wat van de overige roomboter, herhaal na het bakken van 1/3 van het beslag. Verdeel 1½ el van het mengsel over het ijzer. Knijp het ijzer kort aan en bak in ca. 1 min. goudbruin. Herhaal met de rest van het deeg. Verdeel de wafels over een met bakpapier beklede werkbank om plat af te laten koelen. Zorg dat ze niet overlappen, anders worden ze taai.

tip

serveertipJe kunt de kniepertjes plat eten maar ook opgerold en gevuld met slagroom. Wil je ze oprollen? Doe dat dan direct nadat ze uit het oublie-ijzer komen.