Pastinaaksoep met truffelsoldaatjes

Receptvideo

- 00:51 min.

Pastinaaksoep op chic! Deze pastinaaksoep is namelijk geen gebonden soep, maar bestaat uit een heldere pastinaakbouillon die je serveert met truffelsoldaatjes. Ontzettend feestelijk, dus. Die simpele maar altijd lekkere pastinaaksoep breng je zo naar een hoger niveau. Perfect als voorgerecht tijdens het kerstdiner. Of als je gewoonweg wat te vieren hebt! 

INGREDIËNTEN
8 g funghi porcini (gedroogd eekhoorntjesbrood, zakje 15 g, Castellino)
4 uien
1 prei
100 g knolselderij
250 g pastinaak*
2 tomaten
5 peperkorrels
1/3 bakje tijm (à 15 g)
1 laurierblaadje
2 el sojasaus
1 witte pistolet
2 el olijfolie
2 el truffeltapenade
½ bakje platte peterselie (à 15 g)

Keukenspullen
fijne zeef 
bakpapier 

Pastinaaksoep maken
Week de funghi porcini in 100 ml warm water. Snijd 2 uien met schil in parten. Halveer de prei, spoel onder koud stromend water en snijd in stukken. Schil de knolselderij en snijd in grote parten. Schil de pastinaak en snijd in grove stukken. Snijd de tomaten in parten. Doe de geweekte paddenstoelen met vocht, de uien, prei, knolselderij, pastinaak, tomaat, peperkorrels, tijm en het laurierblaadje met 1.2 liter water in een pan. Breng aan de kook en laat op laag vuur 1 uur koken. 

Schil de rest van de uien en snijd kruislings in. Zeef de bouillon door een fijne zeef en breng op smaak met zout, peper en soja- saus. De groenten worden niet gebruikt. 

Truffelsoldaatjes maken
Verwarm de oven op 200 °C. Snijd de pistolet in de lengte in 4 plakken van een ½ cm. Snijd de plakken in de lengte weer door. De rest van het brood gebruik je niet. Besprenkel met de olijfolie en besmeer de soldaatjes met de truffeltapenade. 

Pastinaaksoep serveren
Breng de bouillon in een schone pan op laag vuur aan de kook in tot ca. 800 ml. Kook de ingesneden uien in de bouillon5-10 min. zacht maar nog wel in vorm.

Haal de blaadjes van de peterselie. Schep de uien uit de bouillon en haal de laagjes los. Leg de mooiste stukjes ui en peterselie in een bloemvorm in een diep bord en schenk de bouillon er aan tafel overheen. Serveer met de truffelsoldaatjes.