Macarons

Receptvideo

- 00:59 min.

Macarons: oh la la! Geen haar op jouw hoofd die denkt aan zelf macarons maken? Think again! Macarons maken mag dan misschien een hels karwei lijken; in werkelijkheid valt het allemaal best wel mee. Volg dit recept tot in de puntjes en voor je het weet ligt er een batch van dit Franse gebakje op je keukentafel te shinen.

Ingrediënten voor macarons
100 g amandelmeel
65 g poedersuiker
75 g eiwit
35 g water
100 g kristalsuiker
100 g frambozenjam

2 bakplaten
bakpapier
stift
keukenthermometer
spuitzak met glad spuitmondje 1 cm
keukenmachine 

Voordat je aan de macarons begint
Bekleed 2 bakplaten met bakpapier. Maak op elk vel bakpapier met een stift 20 cirkels van 4 cm doorsnee, door bijvoorbeeld de dop van een potje specerijen om te trekken. Laat een paar centimeter ertussen vrij. Keer het bakpapier om, zodat het beslag straks niet in aanraking komt met de inkt. Zeef het amandelmeel en de poedersuiker en meng met een spatel met de helft van het eiwit.

Suikerstroop maken
Breng het water met de suiker in een steelpannetje op hoog vuur aan de kook. Zet het vuur laag en laat zachtjes koken.

Eiwit tot schuim kloppen
Klop de rest van het eiwit in de kom van de keukenmachine tot niet al te stijf schuim, eerst 2 min. op de lage stand en dan 2 min. op de hoge stand. Haal de suikerstroop van het vuur als hij 115 °C is (dit duurt ca. 5 min.) en giet al kloppend langzaam bij het eiwit. Blijf op de middelhoge stand kloppen tot het mengsel afgekoeld tot kamertemperatuur en heel stijf is.

Macaronbeslag afmaken
Spatel 1/3 van het eiwit door het amandelmengsel. Spatel als het mengsel glad is de rest van het eiwit erdoor. Plak het bakpapier op de hoeken vast met een heel klein beetje beslag, zodat het niet kan verschuiven. Doe het beslag in de spuitzak. Spuit net binnen de lijntjes van de getekende rondjes gelijkmatige hoopjes op het bakpapier. Houd het spuitmondje in het midden van het rondje beslag terwijl je spuit. Zet de bakplaat een keer met een tik op het aanrecht, zodat de luchtbelletjes verdwijnen. Laat 1 uur drogen; er moet een laagje op de macarons komen dat je met je vinger kunt aanraken, zonder dat deze blijft plakken.

Verwarm de oven voor op 130 °C. Bak de macarons met 1 bakplaat tegelijk in ca. 20 min gaar. Open na 10 min. de ovendeur 5 seconden en doe weer dicht. Herhaal dit na 15 min. Haal de bakplaat uit de oven, trek de macarons met het bakpapier en al voorzichtig van de bakplaten af en laat in ca. 30 min. helemaal afkoelen op het aanrecht. Verdeel de jam met een lepeltje over de platte kant van de helft van de macarons. Druk de andere helft met de platte kant er tegenaan.

Tip: Je kunt kleurtjes toevoegen aan het amandelmeel door kleurstof in poedervorm toe te voegen.