Côte de boeuf met zwarte knoflookboter

Receptvideo

- 00:48 min.

Met Kerst een mooi stuk vlees serveren; dat doe je met côte de boeuf! Dit bijzonder mooie stuk rundvlees leent zich fantastisch voor een feestelijk kersthoofdgerecht uit de oven, zeker als je ‘m serveert met zwarte knoflookboter. Zwarte knoflook is eigenlijk gefermenteerde knoflook, die wat minder sterk ruikt en wat zoeter smaakt dan de voor ons bekende witte knoflook. Serveer het vlees en de boter met kerstbijgerechten als haricot verts met spek en aardappelgratin.

Boter van zwarte knoflook maken
Verwarm de oven voor op 130 °C. Pel de tenen van 1 bol zwarte knoflook en snijd fijn. Doe samen met 100 g gezouten boter (op kamertemperatuur) in een bakje en pureer met een staafmixer zo fijn mogelijk. Leg de knoflookboter op een stuk vershoudfolie en rol strak op tot een worstje. Draai de uiteinden in tegengestelde richting en leg minimaal 1 uur in de koelkast. 

Côte de boeuf bakken en braden
Bestrooi 1 côte de boeuf van ca. 1 kg (op kamertemperatuur) rondom met peper en eventueel zout. Verhit een grote koekenpan met antiaanbaklaag en bak het vlees in 15 min. rondom goudbruin. Begin op de rand vet, zodat dit in de pan kan smelten en je het vlees erin kunt bakken. Neem het vlees uit de pan en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Steek er een kernthermometer in, maar zorg ervoor dat je het bot niet raakt. Stel de thermometer in op 56 °C (medium rare). Braad het vlees in de oven ca. 40 min. of tot het de 56 °C heeft bereikt.

De côte de boeuf met zwarte knoflookboter serveren
Neem het vlees uit de oven en leg op een grote (serveer)schaal. Snijd de helft van de boter in plakjes en leg op het vlees. Laat het vlees losjes afgedekt onder aluminiumfolie 15 min. rusten. Serveer de rest van de boter apart erbij.

TIP 1 De zwarte knoflookboter is ook lekker bij varkenshaas, garnalen en kip, en door risotto of (met stokbrood) bij een borrel.

TIP 2 In plaats van zwarte knoflookboter kun je ook gepofte knoflookboter maken. Snijd het kapje van een bol gewone knoflook, zet de bol op een stuk aluminiumfolie en besprenkel met 2 el olijfolie. Verpak in de folie en pof naast de côte de boeuf in de oven. Neem uit de oven en wip met een scherp mes de tenen uit de bol. Prak de tenen fijn en meng door de boter.