Cô­te de boeuf met zwar­te knof­look­bo­ter

Deze côte de boeuf laat je een minuut of 15 rusten, daar wordt-ie alleen maar lekkerder van. De zachte, zoetige smaak van zwarte knoflook past er perfect bij.

  • hoofdgerecht
  • 6 personen
  • 370 kcal voedingswaarden
    • 25 min. bereiden
    • 15 min. wachten
    • 40 min. oventijd
(2) waardeer
hoofdgerecht Deze côte de boeuf laat je een minuut of 15 rusten, daar wordt-ie alleen maar lekkerder van. De zachte, zoetige smaak van zwarte knoflook past er perfect bij. 6 personen
5 2

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
  • staafmixer met hakmolen
  • vershoudfolie
  • kerntemperatuurmeter
  • aluminiumfolie

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 130 °C. Laat ondertussen de côte de boeuf en de boter op kamertemperatuur komen. Pel de tenen knoflook en snijd fijn. Doe samen met de boter in een bakje en pureer met de staafmixer zo fijn mogelijk. Leg de knoflookboter op een stuk vershoudfolie en rol strak op tot een worstje. Draai de uiteinden in tegengestelde richting en leg minimaal 1 uur in de koelkast.
  2. Bestrooi ondertussen de côte de boeuf rondom met peper en eventueel zout. Verhit een grote koekenpan met antiaanbaklaag en bak het vlees in 15 min. rondom goudbruin. Begin op de rand met vet (de zijkant), zodat dit in de pan kan smelten en je het vlees erin kunt bakken.
  3. Neem het vlees uit de pan en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Steek de kernthermometer erin, maar zorg ervoor dat je het bot niet raakt. Stel de thermometer in op 56 °C (medium rare). Braad het vlees in de oven ca. 40 min. of tot het 56 °C heeft bereikt.
  4. Neem het vlees uit de oven en leg op een grote (serveer)schaal. Snijd de helft van de knoflookboter in plakjes en leg op het vlees. Laat het vlees losjes afgedekt onder aluminiumfolie 15 min. rusten. Serveer de rest van de boter apart erbij.

bereidingstip:

Je kunt de knoflookboter 3 dagen van tevoren maken. Bewaar in de koelkast en serveer op kamertemperatuur.

variatietip:

Zwarte-knoflookboter over? De boter is ook lekker bij varkenshaas, garnalen en kip, en door risotto of (met stokbrood) bij een borrel.

Tip:

In plaats van zwarte-knoflookboter kun je ook gepofte-knoflookboter maken. Snijd het kapje van een bol gewone knoflook, zet de bol op een stuk aluminiumfolie en besprenkel met 2 el olijfolie. Verpak in de folie en pof naast de côte de boeuf in de oven. Neem uit de oven en wip met een scherp mes de tenen uit de bol. Prak de tenen fijn en meng door de boter.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 370 kcal
  • eiwit 29 g
  • koolhydraten 3 g
    waarvan suikers 2 g
  • vet 27 g
    waarvan verzadigd 14 g
  • natrium 160 mg
  • vezels 1 g
Tags
Ook te zien in

Côte de boeuf met zwarte knoflookboter

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Cô­te de boeuf met zwar­te knof­look­bo­ter

1
1
  • 1 kg côte de boeuf
  • 100 g gezouten roomboter

Verwarm de oven voor op 130 °C. Laat ondertussen de côte de boeuf en de boter op kamertemperatuur komen.

2
2
  • 1 bol Balsajo zwarte knoflook

Pel de tenen knoflook en snijd fijn. Doe samen met de boter in een bakje en pureer met de staafmixer zo fijn mogelijk.

3
3

Leg de knoflookboter op een stuk vershoudfolie en rol strak op tot een worstje. Draai de uiteinden in tegengestelde richting en leg minimaal 1 uur in de koelkast.

4
4

Bestrooi ondertussen de côte de boeuf rondom met peper en eventueel zout.

5
5

Verhit een grote koekenpan met antiaanbaklaag en bak het vlees in 15 min. rondom goudbruin.

6
6

Begin op de rand met vet (de zijkant), zodat dit in de pan kan smelten en je het vlees erin kunt bakken.

7
7

Neem het vlees uit de pan en leg op een met bakpapier beklede bakplaat.

8
8

Steek de kernthermometer erin, maar zorg ervoor dat je het bot niet raakt. Stel de thermometer in op 56 °C (medium rare).

9
9

Braad het vlees in de oven ca. 40 min. of tot het 56 °C heeft bereikt.

10
10

Neem het vlees uit de oven en leg op een grote (serveer)schaal. Snijd de helft van de knoflookboter in plakjes en leg op het vlees.

11
11

Laat het vlees losjes afgedekt onder aluminiumfolie 15 min. rusten. Serveer de rest van de boter apart erbij.

bereidingstip:

Je kunt de knoflookboter 3 dagen van tevoren maken. Bewaar in de koelkast en serveer op kamertemperatuur.

variatietip:

Zwarte-knoflookboter over? De boter is ook lekker bij varkenshaas, garnalen en kip, en door risotto of (met stokbrood) bij een borrel.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.