bewaar
Côte de boeuf met zwarte knoflookboter
Côte de boeuf met zwarte knoflookboter
bewaar

Côte de boeuf met zwarte knoflookboter

Deze côte de boeuf laat je een minuut of 15 rusten, daar wordt-ie alleen maar lekkerder van. De zachte, zoetige smaak van zwarte knoflook past er perfect bij.

25 min. bereiden
40 min. oventijd
15 min. wachten
6waarderingen

Ingrediënten

6 personen

1 kg

côte de boeuf

100 g

gezouten roomboter

1 bol

Balsajo zwarte knoflook

Dit heb je nodig

  • staafmixer met hakmolen

  • vershoudfolie

  • kerntemperatuurmeter

  • aluminiumfolie

Deze côte de boeuf laat je een minuut of 15 rusten, daar wordt-ie alleen maar lekkerder van. De zachte, zoetige smaak van zwarte knoflook past er perfect bij.

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 130 °C. Laat ondertussen de côte de boeuf en de boter op kamertemperatuur komen. Pel de tenen knoflook en snijd fijn. Doe samen met de boter in een bakje en pureer met de staafmixer zo fijn mogelijk. Leg de knoflookboter op een stuk vershoudfolie en rol strak op tot een worstje. Draai de uiteinden in tegengestelde richting en leg minimaal 1 uur in de koelkast.

2

Bestrooi ondertussen de côte de boeuf rondom met peper en eventueel zout. Verhit een grote koekenpan met antiaanbaklaag en bak het vlees in 15 min. rondom goudbruin. Begin op de rand met vet (de zijkant), zodat dit in de pan kan smelten en je het vlees erin kunt bakken.

3

Neem het vlees uit de pan en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Steek de kernthermometer erin, maar zorg ervoor dat je het bot niet raakt. Stel de thermometer in op 56 °C (medium rare). Braad het vlees in de oven ca. 40 min. of tot het 56 °C heeft bereikt.

4

Neem het vlees uit de oven en leg op een grote (serveer)schaal. Snijd de helft van de knoflookboter in plakjes en leg op het vlees. Laat het vlees losjes afgedekt onder aluminiumfolie 15 min. rusten. Serveer de rest van de boter apart erbij.

bereidingstipJe kunt de knoflookboter 3 dagen van tevoren maken. Bewaar in de koelkast en serveer op kamertemperatuur.

algemeenIn plaats van zwarte-knoflookboter kun je ook gepofte-knoflookboter maken. Snijd het kapje van een bol gewone knoflook, zet de bol op een stuk aluminiumfolie en besprenkel met 2 el olijfolie. Verpak in de folie en pof naast de côte de boeuf in de oven. Neem uit de oven en wip met een scherp mes de tenen uit de bol. Prak de tenen fijn en meng door de boter.

variatietipZwarte-knoflookboter over? De boter is ook lekker bij varkenshaas, garnalen en kip, en door risotto of (met stokbrood) bij een borrel.