Eton mess cheesecake met bramencrème en oreobodem

Receptvideo

- 00:59 min.

Het ultieme kerstdessert: deze Eton mess en cheesecake in een. Dit feestelijke nagerecht is onder andere gemaakt van merengue, verse bramen en oreo, met on top bramensaus en blaadjes munt. Merry christmas!

Cheesecake maken met bramen
Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Doe 70 g ongezouten boter en 250 g oreokoekjes in de keukenmachine en maal fijn. Verdeel de kruimels over de bodem van de vorm en druk gelijkmatig aan. Week 8 blaadjes gelatine 5 min. in een ruime kom water. Doe 250 g mascarpone en 500 g volle Franse kwark in een kom en meng goed. Verhit 75 ml ahornsiroop 1 min. in een steelpan. De ahornsiroop moet warm zijn, maar niet heet. Zet het vuur uit. Knijp de gelatine uit, los op in de ahornsiroop en voeg toe aan het roomkaasmengsel. Snijd 1 vanillestokje open en schraap met een mespunt het merg eruit. Meng erdoor. Rasp de gele schil van 1 citroen erboven, voeg 125 g ontdooide bramen erdoor en schep om. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de springvorm. Duw met de achterkant van je lepel een deel van de ontdooide bramen naar de zijkanten zodat ze straks uit de vorm goed zichtbaar zijn. Laat minimaal 4 uur afgedekt opstijven in de koelkast. Meng 250 g mascarpone met 250 g ricotta en laat tot gebruik afgedekt in de koelkast staan

Merengue maken
Maak kort voor het serveren de bramencrème. Doe 125 g van de bramen in een klein steelpannetje en kook kort tot ze zacht worden. Prak fijn met een vork. Schep het mengsel in een zeef boven een kom. Druk met de achterkant van je lepel zo veel mogelijk van de saus eruit maar zorg ervoor dat de pitjes achterblijven. Je houdt ongeveer 75 ml sap over. Roer met een garde 90 g poedersuiker erdoor. Begin met 90 g en voeg eventueel meer toe tot dat je een stroperige saus hebt. Besprenkel 2 a 3 el van de bramensaus door het mascarpone-ricottamengsel en roer een beetje door zodat een gemarmerd is. De rest van de bramensaus gebruik je later. Schep het mengsel in de spuitzak. Neem de cheesecake uit de koelkast en verwijder voorzichtig de springvorm. Spuit in mooie toefjes van verschillende formaten op de taart. Herhaal tot je de taart mooi versierd is. Breek de merengue en 48 g oreokoekjes in stukjes en leg tussen de toefjes. Verdeel ook 100 g verse bramen ertussen. Besprenkel met de rest van de bramensaus en garneer met een paar blaadjes van 2 takjes munt. Gebruik alleen de kleinste blaadjes.