Hete bliksemkroketjes

Leuk & snel

- 00:30 min.

Nu al je favoriete snack: de hete bliksemkroket. Het beste uit stamppot- en snackland in één. Maak ‘m extra heet door te dippen in srirachasaus.

SNACK – 16 STUKS – 20 MIN. + 30 MIN. WACHTTIJD

INGREDIËNTEN
125 g magere gerookte spekreepjes (duopak 250 g)
2 friszoete appels (bijv. elstar)
20 g roomboter
4 eieren
450 g aardappelpuree met boter (schaal, koelvers)
1 l frituurolie
2 el bloem
80 g panko (Japans broodkruim)
4 el srirachasaus

Spekjes bakken en appels in blokjes snijden
Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de spekjes in 5 min. krokant. Schep uit de pan en laat afkoelen op een bord. Boen de appels schoon. Snijd de ongeschilde appels in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd het vruchtvlees in blokjes van een ½ cm (brunoise).

Mengsel van hete bliksem maken
Smelt de roomboter in de koekenpan en bak hierin op middelhoog vuur de appelblokjes 2 min. Neem uit de pan en laat afkoelen op een bord. Splits 2 eieren (het eiwit wordt niet gebruikt). Meng de eierdooiers, appel en spekjes door de aardappelpuree.

Kroketten frituren
Vorm met natte handen 16 kroketjes (van ca. 8 x 3 cm) van de puree. Leg ze 30 min. in de vriezer om op te stijven. Verhit de frituurolie tot 180 °C. Klop de rest van de eieren los in een diep bord, doe de bloem in een ander diep bord en de panko in een derde bord. Haal de kroketjes achtereenvolgens door de bloem, het ei en de panko. Frituur ze in ca 3 min. goudbruin en gaar. Serveer de srirachasaus apart erbij.