Hartige ham-kaas oliebollen

Receptvideo

- 02:48 min.

Vervang de rozijnen een keer door ham en kaas en maak hartige oliebollen. Extra lekker door de bieslook en zongedroogde tomaat.

Vulling maken
Snijd 100 gram boeren belegen kaas in blokjes van een halve centimeter en 100 gram ambachtelijk gerookte achterham in reepjes. Snijd 25 gram bieslook fijn en klop 1 ei los. Verwarm 350 milliliter halfvolle melk in een steelpan tot lauwwarm. Meng 100 milliliter warme melk, 7 gram gedroogde gist en 1 theelepel suiker in een kom. Laat 5 minuten staan tot het begint te schuimen.

Beslag
Zeef 300 gram bloem boven een mengkom. Maak een kuiltje en voeg de rest van de melk, het gistmengsel, 1 ei en 1 mespunt zout toe. Roer glad met een garde. Snijd een half potje zongedroogde tomaten in reepjes. Meng in een kom met de kaas, ham en bieslook. Voeg 1 eetlepel bloem toe en schep om. Schep de vulling luchtig door het beslag.

Frituren
Dek af met een schone, warme en vochtige theedoek. Laat 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plaats. Verhit voldoende olie in een frituurpan of ruime pan tot 180 graden. Controleer eventueel de temperatuur met een keukenthermometer. Doop steeds 2 eetlepels in de olie, schep er hoopjes beslag mee en laat die in de olie zakken. Bak maximaal 4 oliebollen tegelijk. Keer ze met een schuimspaan zodra 1 zijde goudbruin is. Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.