Paddenstoelen schoonmaken

Instructievideo

- 01:30 min.

Allerhande laat zien hoe je verschillende soorten paddenstoelen en champignons kunt schoonmaken. Kijk mee en ga aan de slag!

Niet met water
Het is beter om paddenstoelen niet met water af te spoelen, want ze zuigen vocht op en dan worden ze zompig bij het bereiden. Het zand veeg je weg met keukenpapier.

Champignonborsteltje gebruiken
Cantharellen, portobello’s en shiitakes veeg je schoon met een stukje vochtig keukenpapier. Minder tere paddenstoelen zoals champignons, kastanjechampignons en portobello’s kun je ook met een zacht champignonborsteltje schoonmaken.

Steeltjes snijden
Snijd van cantharellen, champignons, kastanjechampignons en shiitakes de uiteinden van de steeltjes af. Dat doe je ook bij een portobello. Als je die gaat vullen, dan snijd je het hele steeltje eraf.

Fluweelpootjes
Oesterzwammen en pieds de mouton paddenstoelen scheur of snijd je in kleinere stukjes. Bij de bundelzwam, witte en bruine beukenzwam snijd je de onderkant van het steeltje eraf. Bij de Aziatische fluweelpootjes snijd je een paar cm van de onderkant af. Daarna trek je de steeltjes voorzichtig los van elkaar. 

Zo maak je paddenstoelen schoon.