Spaghetti carbonara maken

Kookles interactief

- 00:44 min.

Nieuw in Allerhande: de interactieve kooklesvideo. Leer stap-voor-stap spaghetti carbonara maken. Bekijk deze nieuwe interactieve video en ga aan de slag!

Door op de interactieve blokjes te klikken kun je de kookles in je eigen tempo bekijken en de verschillende stappen makkelijk opnieuw afspelen of doorklikken naar de volgende video. Ook vind je in deze video andere relevante receptlinks, handige instructiefilmpjes en kun je altijd zien welke ingrediënten je precies nodig hebt.

Zoek je een overheerlijk recept voor spaghetti carbonara? Deze video vertelt je precies hoe je spaghetti carbonara maakt. In de variant voegen we asperges toe.

Spaghetti carbonara recept:
Stap 1:
Het is essentieel om een grote pan te gebruiken. Past heeft namelijk ruimte nodig. Reken zo’n 1 liter water per 100 gram spaghetti. Veel water voorkomt dat het aan elkaar plakt. Voeg pas zout toe als het water kookt. Ga uit van minimaal 1 flinke eetlepel. Dan hoef je later minder zout toe te voegen. Reken zo’n 75 gram pasta per persoon en doe de spaghetti in de pan. Draai het vuur wat lager als het water kookt en roer af en toe goed door.

Stap 2: Snijd ondertussen 2 tenen knoflook fijn en ongeveer 160 gram pancetta in reepjes. Bak het spek in 6 minuten uit in een koekenpan zonder olie of boter. Rasp 150 gram Parmezaanse kaas. Splits 2 eieren en doe de eidooiers met nog 2 eieren in een kom. Doe er 100 gram kaas bij en flink veel zwarte peper. Klop het tot een samenhangende saus. Doe de knoflook bij het spek en bak 1 minuut mee. Zet het vuur uit.

Stap 3: De enige manier om zeker te weten dat de spaghetti gaar is, is door te proeven. De kooktijd verschilt namelijk per merk, per soort en per dikte. Proef na zo’n 6 minuten of de spaghetti ‘al dente’ (gaar) is.

Stap 4: Draai het vuur uit en vang een kopje van het kookvocht op. Giet de spaghetti snel af in een vergiet. Doe de pasta terug in de pan. Voeg de pancetta toe en schenk de saus erbij. Roer continu en voeg wat kookvocht toe voor een extra smeuïge saus. Voeg zo’n 4 tot 5 eetlepels kookvocht toe totdat je een mooie, gladde saus hebt. Laat de saus indikken totdat hij aan de pasta blijft hangen. Serveer de spaghetti carbonara direct op het bord en bestrooi met de rest van de kaas en nog wat peper.

Spaghetti carbonara met asperges:
Stap 1:
Het is essentieel om een grote pan te gebruiken. Past heeft namelijk ruimte nodig. Reken zo’n 1 liter water per 100 gr spaghetti. Veel water voorkomt dat het aan elkaar plakt. Voeg pas zout toe als het water kookt. Ga uit van minimaal 1 flinke eetlepel. Dan hoef je later minder zout toe te voegen. Reken zo’n 75 gram pasta per persoon en doe de spaghetti in de pan. Draai het vuur wat lager als het water kookt en roer af en toe goed door.

Stap 2: Snijd ondertussen de houtachtige onderkant van 500 gr groene asperges. Snijd de koppen ruim af, zo’n 5 cm. Snijd de rest in stukken van ongeveer 1 cm. Kook de asperges in 3 minuten gaar.

Stap 3: Snijd ondertussen 2 tenen knoflook fijn en ongeveer 160 gram pancetta in reepjes. Bak het spek in 6 minuten uit in een koekenpan zonder olie of boter. Rasp 150 gram Parmezaanse kaas. Klop 2 eieren met 1 bekertje crème fraîche, 100 gr kaas bij en wat peper in een kom tot een samenhangende saus. Doe de knoflook bij het spek en bak 1 minuut mee. Zet het vuur uit.
De enige manier om zeker te weten dat de spaghetti gaar is, is door te proeven. De kooktijd verschilt namelijk per merk, per soort en per dikte. Proef na zo’n 6 minuten of de spaghetti ‘al dente’ (gaar) is.

Stap 4: De enige manier om zeker te weten dat de spaghetti gaar is, is door te proeven. De kooktijd verschilt namelijk per merk, per soort en per dikte. Proef na zo’n 6 minuten of de spaghetti ‘al dente’ (gaar) is.

Stap 5: Draai het vuur uit en vang een kopje van het kookvocht op. Giet de spaghetti snel af in een vergiet. Doe de pasta terug in de pan en voeg de pancetta en asperges toe. Schenk de saus erbij. Roer continu en voeg 4 tot 5 eetlepels kookvocht toe voor een extra smeuïge saus. Laat de saus indikken totdat hij aan de pasta blijft hangen. Serveer de spaghetti carbonara direct op het bord en bestrooi met de rest van de kaas en nog wat peper.

Veel plezier met dit spaghetti carbonara recept en de variant met groene asperges. Eet smakelijk!