Loempia's, worstjes, hartige taartjes… met filodeeg kun je heerlijke knapperige hapjes maken. Ideaal voor feestelijke pakketjes en ovenheerlijke desserts. Allerhande laat je zien hoe je met dit flinterdunne deeg werkt.

Werelds filodeeg
Filodeeg komt uit het Midden-Oosten waar het veel wordt gebruikt. Veel mensen kennen het dan ook van bijvoorbeeld de heerlijke baklava. Maar ook de Duitse strudels worden gemaakt met filodeeg en Chinezen en Vietnamezen maken er loempia's van. Kortom, filodeeg wordt overal gebruikt.

Flinterdun filodeeg
Filodeeg is een dun deeg gemaakt van meel, water en olie. Om het te maken, wordt het deeg heel goed uitgerold en heel vaak met meel bestoven zodat het niet gaat kleven. Zo krijg je grote vellen heel dun deeg. Omdat het nogal bewerkelijk is om het zelf te maken, kun je filodeeg het beste kant-en-klaar kopen. Je vindt het in de diepvries.

Bladerdeeg en filodeeg
Wat is nou het verschil tussen bladerdeeg en filodeeg? Bladerdeeg en filodeeg bestaan beide uit laagjes zodat het na het bakken lekker luchtig is. Je kunt bladerdeeg uitrollen en kneden, de laagjessctructuur verdwijnt dan en het gerecht wordt minder knapperig. Bij filodeeg is elk laagje heel dun en smeer je elke laag in met olie voordat je er een nieuwe laag oplegt. Filodeeg kun je niet rollen of kneden en het is minder vet dan bladerdeeg.

Je kunt bevroren filodeeeg in vellen kopen. Bekijk de video filodeeg gebruiken van Allerhande om te zien hoe je filodeeg gebruikt voor heerlijke recepten.

Lees meer

Bakken met filodeeg (63)

sorteer op
recept Zalm in fi­lo­deeg

Zalm in fi­lo­deeg

45 min.
(399)
recept Kip­fi­let in fi­lo­deeg

Kip­fi­let in fi­lo­deeg

35 min.
(137)
recept Zalm­haas­je in fi­lo­deeg

Zalm­haas­je in fi­lo­deeg

40 min.
(139)
recept Knak­worst­jes in fi­lo­deeg

Knak­worst­jes in fi­lo­deeg

35 min.
(114)
recept Fram­bo­ze­nijs met fi­lo­deeg

Fram­bo­ze­nijs met fi­lo­deeg

15 min.
(23)
recept Pa­rel­hoen­fi­let in fi­lo­deeg

Pa­rel­hoen­fi­let in fi­lo­deeg

2 u. 55 min.
(20)
recept fi­lo­deeg­rol­le­tjes met ham en kaas

fi­lo­deeg­rol­le­tjes met ham en kaas

20 min.
(42)
recept Var­kens­haas met rau­we ham in fi­lo­deeg

Var­kens­haas met rau­we ham in fi­lo­deeg

50 min.
(259)
recept As­per­ge-ham­rol­le­tjes in fi­lo­deeg

As­per­ge-ham­rol­le­tjes in fi­lo­deeg

20 min.
(53)
recept Spits­kool met ge­hakt on­der fi­lo­deeg

Spits­kool met ge­hakt on­der fi­lo­deeg

1 u. 5 min.
(80)
recept Turk­se fi­lo­deeg­hap­jes met wit­te kaas

Turk­se fi­lo­deeg­hap­jes met wit­te kaas

1 uur
(73)
recept Fi­lo­deeg­drie­hoek­jes met wit­te kaas

Fi­lo­deeg­drie­hoek­jes met wit­te kaas

1 uur
(99)
recept Fi­lo­deeg­pak­ket­jes met wok­groen­te

Fi­lo­deeg­pak­ket­jes met wok­groen­te

40 min.
(118)
recept Var­kens­haas en pijn­boom­pit­ten in fi­lo­deeg

Var­kens­haas en pijn­boom­pit­ten in fi­lo­deeg

40 min.
(204)
recept Fi­lo­deeg­taart met broc­co­li en ser­ra­no­ham

Fi­lo­deeg­taart met broc­co­li en ser­ra­no­ham

1 uur
(199)
recept Har­ti­ge fi­lo­deeg­taart met spi­na­zie en kaas

Har­ti­ge fi­lo­deeg­taart met spi­na­zie en kaas

1 u. 20 min.
(137)
recept Fi­lo­deeg­taartjes met kas­tan­je­cham­pig­nons

Fi­lo­deeg­taart­jes met kas­tan­je­cham­pig­nons

40 min.
(135)
recept Fi­lo­deeg­taartjes met drui­ven­sal­sa

Fi­lo­deeg­taart­jes met drui­ven­sal­sa

1 uur
(35)
recept Fi­lo­deeg­taartjes met pad­den­stoe­len, drui­ven en kaas

Fi­lo­deeg­taart­jes met pad­den­stoe­len, drui­ven en kaas

50 min.
(232)
recept Fi­lo­deeg­pak­ket­jes met wit­te kaas­blok­jes en fram­bo­zen

Fi­lo­deeg­pak­ket­jes met wit­te kaas­blok­jes en fram­bo­zen

30 min.
(17)
recept Fi­lo­deeg­taart met se­sam­vul­ling en ho­ning­s­iroop

Fi­lo­deeg­taart met se­sam­vul­ling en ho­ning­s­iroop

1 uur
(11)
recept Vis­sticks de­luxe

Vis­sticks de­luxe

35 min.
(44)
recept Aman­del-ka­neelt­wists

Aman­del-ka­neelt­wists

40 min.
(29)
recept Fi­lot­aartjes

Fi­lot­aartjes

35 min.
(132)
toon meer resultaten

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.