Kerstkip
bewaar
bewaar

Kerstkip

Kerst en de Engelse keuken, dat moet een toprecept opleveren. Kip met mandarijn en geurige kruiden.

20 min. bereiden
1 uur 30 min. oventijd
1 uur 30 min. wachten

13 ingrediënten

Aan de slag

Verwarm de oven voor op de hoogste stand. Halveer de mandarijn. Duw de mandarijnhelften in de holte van de kip samen met de kruiden. Maak met een lepel voorzichtig wat ruimte vrij tussen het vel en het vlees van de kip. Begin aan de zijkanten net boven de poot en werk richting het borstbeen van de kip en naar achteren om een grote ruimte te creëren. Vul de ruimte die je met de lepel hebt gemaakt op met de kerstboter. Duw met je handen op het vel zodat de boter gelijkmatig verspreid wordt. Haal de onderste blaadjes van het takje rozemarijn en gebruik het als een spiesje om het vel rondom de holte mee vast te zetten.

Maak aan de nekkant ruimte tussen de huid en het vlees en vul deze voorzichtig met zo veel vulling als erin past. Trek het vel over het gat en stop naar binnen. Bedek de kip met vershoudfolie en bewaar zolang in de koelkast. Snijd de bospeen en bleekselderij in stukken. Snijd de ui in kwarten.

Verdeel de bospeen, ui en bleekselderij over een braadslee die iets groter is dan de kip. Leg de kip zonder vershoudfolie in de braadslee en bedek met aluminiumfolie. Draai, zodra de kip de oven in gaat, de temperatuur omlaag naar 190 ºC. Rooster de kip 1 uur in de oven, of tot de kip goudbruin en gaar is.

Verwijder na 1 uur de aluminiumfolie zodat het vel knapperig kan worden. Rooster de kip nog 20-30 min., of tot de kip goudbruin en gaar is. Til de kip op houd de kip gekanteld boven de braadslee zodat de vleessappen eruit lopen. Leg op een schaal en houd warm onder een dubbele laag aluminiumfolie plus 2 theedoeken.

Schep het eventuele vetlaagje dat op de braadslee drijft eraf met een schuimspaan en zet de braadslee op een laag vuur. Stamp alles met een pureestamper fijn. Schraap de lekkere aangekoekte stukjes van de bodem en stamp ook die mee. Meng beetje bij beetje de bloem door de puree en voeg daarna de bouillon toe. Draai het vuur hoger en laat 10 min. doorkoken of tot de jus ingedikt is.

Giet de jus door een zeef in een pan. Duw met een lepel goed op de groenten in de zeef zodat je alle smaken eruit perst. Gooi de inhoud van de zeef weg. Zet de pan op laag vuur en houd de jus warm totdat je het eten serveert. Snijd de kip, serveer met de jus, de vullingballetjes uit de oven, cranberrysaus, geroosterde aardappelen en geroosterde of kerstverse groenten.

Kip verdelen

Instructievideo - 01:04 min.

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Kerstkip

Kerst en de Engelse keuken, dat moet een toprecept opleveren. Kip met mandarijn en geurige kruiden.

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande

Allerhande logo

Dit heb je nodig