bewaar
Paastulband
Paastulband
bewaar

Paastulband

Fantastisch brood met abrikozen, pijnboompitten en rozemarijn. Dat mag ieder weekend wel op tafel.

55 min. bereiden
30 min. oventijd
62waarderingen

Ingrediënten

20 personen

1

perssinaasappel

100 g

gedroogde abrikozen zonder pit

1 dl

water

125 g

rozijnen

50 g

pijnboompitten

2 stuks

takje rozemarijn

500 g

broodmix wit

2 el

witte basterdsuiker

1 tl

gemalen kardemomvruchten

3 el

olijfolie extra vierge

3 dl

kraanwater

25 g

ongezouten roomboter

Dit heb je nodig

  • tulbandvorm inhoud ca. 1 1/2 liter

  • mixer

Fantastisch brood met abrikozen, pijnboompitten en rozemarijn. Dat mag ieder weekend wel op tafel.

Aan de slag

1

Rasp de schil van de sinaasappel boven de kom. Pers de sinaasappel uit. Knip de abrikozen in stukjes. Breng in een pan het sinaasappelsap met het water, rozijnen en abrikozen aan de kook. Verwarm ca. 10 min. zachtjes en laat het vocht verdampen. Laat ca. 5 min. afkoelen. Rooster de de pijnboompitten goudbruin in een droge koekenpan en laat afkoelen op eenbordje. Ris de rozemarijnnaaldjes van de takjes en hak fijn. Vet de tulbandvorm dun in.

2

Meng in een kom broodmix, pijnboompitten, rozemarijn, sinaasappelrasp, suiker en kardemom door elkaar. Meng met een mixer handwarm water erdoor. Blijf mengen tot er een elastisch deeg ontstaat. Meng het rozijnenmengsel erdoor.

3

Vorm het deeg tot wordt en leg in de tulbandvorm. Dek af met aluminiumfolie en laat op een warme plaats ca. 30 min. rijzen.

4

Verwarm intussen de oven voor op 200 °C of gasovenstand 4. Bak het brood (met aluminiumfolie erop) in het midden van de oven ca. 20 min. Haal het aluminiumfolie erg en bak het brood in nog ca. 10 min. goudbruin en gaar. Laat het brood uit de oven ca. 5 min. in de vorm afkoelen.

5

Leg een grote schaal op de vorm, keer samen en laat het brood uit de vorm glijden. Bestrijk met boter. Bestrooi royaal met poedersuiker. Laat de tulband afkoelen en bestrooi vlak voor het ontbijt opnieuw met poedersuiker.