bewaar
Poffert (dikke rozijnenkoek)
Poffert (dikke rozijnenkoek)
bewaar

Poffert (dikke rozijnenkoek)

Poffert (of ketelkoek) werd vroeger gegeten na het werken. Nu eten we 'm lekker als toetje!

20 min. bereiden
1 uur 55 min. wachten
63waarderingen

Ingrediënten

200 ml

halfvolle melk

3½ g

gedroogde gist

250 g

tarwebloem

1 mespunt

zout

1

middelgroot ei

75 g

krenten

75 g

rozijnen

75 g

blanke rozijnen

3 el

zonnebloemolie

2

Elstar appels

50 g

ongezouten roomboter

6 el

keukenstroop in pot

Poffert (of ketelkoek) werd vroeger gegeten na het werken. Nu eten we 'm lekker als toetje!

Aan de slag

1

Verwarm de melk in een steelpan tot lauwwarm. Schenk de helft in een kommetje en voeg de gist toe. Laat 5 min. staan. Zeef de bloem. Doe samen met het zout in een beslagkom, maak er een kuiltje in en breek het ei erboven. Schenk het gistmengsel en de rest van de melk erbij. Roer tot een glad beslag. Dek af met een vochtige theedoek en laat 1 uur op een warme plek rijzen.

2

Schep de krenten en rozijnen door het beslag. Verhit de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag. Schep het beslag erin, doe de deksel op de pan en laat in 40 min. op laag vuur gaar worden. Keer met een bord en bak nog 13 min. op laag vuur tot ook de andere kant mooi bruin is.

3

Snijd de appels in partjes. Verhit de boter in een koekenpan en bak de appel 5 min. Voeg de stroop toe en bak nog 2 min. mee. Serveer de poffert warm, lauw of koud met de appels.

tip

bereidingstipOm een mooie hoge poffert te krijgen, moet het beslag een uurtje rijzen. Zet de beslag- kom op een warme plek. In de buurt van de verwarming is ideaal. Bij warmte doet de gist sneller zijn werk dan op een koude plek.