bewaar
Parelhoen in wijn
Parelhoen in wijn
bewaar

Parelhoen in wijn

1 uur 25 min. bereiden
108waarderingen

Ingrediënten

4 personen

1

parelhoen

1 teen

knoflook

6

bosuien

250 g

gewelde pruimen zonder pit

30 g

ongezouten roomboter

75 g

magere spekreepjes

750 ml

Gigondas rode wijn

100 ml

rode port

400 ml

kraanwater

60 ml

crème fraîche

Dit heb je nodig

  • keukenpapier

Aan de slag

1

Verdeel de parelhoen met een scherp mes in 8 stukken (poten, vleugels, borst- en rugdelen). Snijd de knoflook fijn en de bosuitjes in dunne reepjes. Snijd de pruimen in stukjes. Verhit de boter in een grote braadpan. Bak de stukken parelhoen op halfhoog vuur rondom bruin. Bestrooi met peper en zout.

2

Bak ondertussen in een grote koekenpan de spekreepjes in ca. 3 min. al omscheppend krokant. Voeg de bosui toe en bak ca. 2 min. mee. Voeg de knoflook toe en roer erdoor. Roer scheutje voor scheutje de wijn en de port erdoor tot er een lichtgebonden saus ontstaat.

3

Voeg de pruimen, het water, peper en zout toe. Breng aan de kook en giet het geheel bij de parelhoen in de pan. Stoof de parelhoen afgedekt in ca. 1 uur gaar, keer af en toe. Roer de crème fraîche door het gerecht. Serveer met krieltjes en sperziebonen.