Witte chocoladetaart
Witte chocolade is zalig, smeltend zoet. Om dat een beetje te compenseren, doen we er frisse citroen en crème fraîche in. Ronduit verrukkelijk.

Advertentie
Ingrediënten
- 200 g tarwebloem
- 1 mespunt zout
- 50 g witte basterdsuiker
- 8 g vanillesuiker (zakje)
- 75 g ongezouten roomboter (koud)
- 1 citroen
- 4 middelgrote eieren
- 500 g gedroogde blonde linzen (pak)
- 400 g witte chocolade
- 500 g crème fraîche (beker)
- 2 el poedersuiker
Keukenspullen
- bakpapier
- springvorm (Ø 28 cm)
- deegroller
Advertentie
Bereiden
- Zeef de bloem en zout boven een kom. Meng de basterdsuiker en vanillesuiker erdoor. Snijd de boter in blokjes, voeg toe en kneed met koele handen tot kruimels. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil. Voeg 1 ei en het rasp toe en kneed snel tot een soepel deeg. Vorm er een bal van, verpak in vershoudfolie en laat 30 min. in de koelkast rusten.
- Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met boter. Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een lap van 32 cm. Bekleed er de springvorm mee en snijd het overtollige deeg weg. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Zet de vorm weer minstens 30 min. in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 °C. Bedek de taartbodem met bakpapier en strooi de bonen of linzen erop. Bak de bodem ca. 10 min. in het midden van de oven (blind bakken).
- Hak 300 g chocolade in kleine stukjes. Neem de vorm uit de oven en verwijder het bakpapier en de bonen en bak de bodem nog 5 min. zonder vulling. Verlaag nadat de bodem gebakken is de oven naar 180 °C. Hang een kom in een iets grotere pan met kokend water. Zorg dat de kom het water niet raakt. Laat de in stukjes gesneden chocolade smelten (au bain-marie). Doe crème fraîche en gesmolten chocolade in een mengkom. Voeg 1 voor 1 de rest van de eieren toe en roer door. Schep het mengsel op de bodem en bak ca. 25 min. in het midden van de oven. De vulling mag in het midden nog wel wat lobbig zijn. Laat afkoelen.
- Smelt de rest van de chocolade weer au bain-marie en bestrijk de taart snel met een dun laagje chocolade. Bestrooi met poedersuiker.
serveertip:
Knip een ster uit bakpapier, leg op de taart en bestrooi de taart met poedersuiker.
Advertentie
Voedingswaarden (per stuk)
- energie 475 kcal
- eiwit 8 g
- koolhydraten 38 g
-
vet 32 g
waarvan verzadigd 20 g - natrium 140 mg
- vezels 1 g
Ook te zien in
Witte chocoladetaart
terug naar receptLet op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Witte chocoladetaart

- 200 g tarwebloem
- 1 mespunt zout
- 50 g witte basterdsuiker
- 8 g vanillesuiker
Zeef de bloem en zout boven een kom. Meng de basterdsuiker en vanillesuiker erdoor.

- 75 g ongezouten roomboter
Snijd de boter in blokjes, voeg toe en kneed met koele handen tot kruimels.

- 1 citroen
Boen de citroen schoon en rasp de gele schil.

- 1 middelgroot ei
Voeg het ei en het rasp toe en kneed snel tot een soepel deeg. Vorm er een bal van, verpak in vershoudfolie en laat 30 min. in de koelkast rusten.
Tip: Is het deeg te droog, voeg dan wat ijskoud water toe.

- 2 g ongezouten roomboter
Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met boter.

- 2 g tarwebloem
Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een lap van 32 cm.

Bekleed er de springvorm mee en snijd het overtollige deeg weg.

Prik met een vork gaatjes in de bodem. Zet de vorm weer minstens 30 min. in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 °C.

- 500 g gedroogde blonde linzen
Bedek de taartbodem met bakpapier en strooi de linzen erop. Bak de bodem ca. 10 min. in het midden van de oven (blind bakken).

- 300 g witte chocolade
Hak chocolade in kleine stukjes.

Neem de vorm uit de oven en verwijder het bakpapier en de bonen en bak de bodem nog 5 min. zonder vulling.

Verlaag nadat de bodem gebakken is de oven naar 180 °C.

Hang een kom in een iets grotere pan met kokend water. Zorg dat de kom het water niet raakt. Laat de in stukjes gesneden chocolade smelten (au bain-marie).

- 500 g crème fraîche
Doe crème fraîche en gesmolten chocolade in een mengkom.

- 3 middelgrote eieren
Voeg een voor een de rest van de eieren toe en roer door.

Schep het mengsel op de bodem en bak ca. 25 min. in het midden van de oven. De vulling mag in het midden nog wel wat lobbig zijn. Laat afkoelen.

- 100 g witte chocolade
- 2 el poedersuiker
Smelt de rest van de chocolade weer au bain-marie en bestrijk de taart snel met een dun laagje chocolade. Bestrooi met poedersuiker.

Bon appétit!
serveertip:
Knip een ster uit bakpapier, leg op de taart en bestrooi de taart met poedersuiker.