bewaar
Fish and chips
Fish and chips
bewaar

Fish and chips

Traditioneel geserveerd met mushy peas en tartaarsaus.

1 uur bereiden
1 uur 30 min. wachten
25waarderingen

Ingrediënten

4 personen

1 kg

iets kruimige aardappel

3 liter

zonnebloemolie

1

sjalot

7½ g

verse munt

1 el

milde olijfolie

300 g

diepvries biologische tuinerwten

30 g

ongezouten roomboter

1

biologische citroen

100 g

Smaakt rijstmeel

200 g

tarwebloem

1 el

vloeibare honing

560 g

schelvisfilet

330 ml

bier

8 el

tartaarsaus

Dit heb je nodig

  • schuimspaan

  • schone theedoek

  • keukenthermometer

  • keukenpapier

  • pureestamper

  • garde

Traditioneel geserveerd met mushy peas en tartaarsaus.

Aan de slag

1

Schil de aardappelen en snijd ze in plakken van 1,5 cm dik. Snijd de plakken in frieten van 1,5 cm dik. Doe de frieten in een ruime pan heet water. Breng aan de kook en zet de pan op het laagste vuur, zodat het water net aan kookt. Laat in 15-20 min. (verschilt per aardappel) net aan garen, tot ze een klein beetje broos worden aan de randen maar hun vorm nog wel behouden. Haal de frieten voorzichtig met een schuimspaan uit het water, leg in een vergiet en laat 5 min. droogstomen. Bekleed een kleine bakplaat met de schone theedoek. Verdeel daarover de frieten en laat 10 min. verder afkoelen. Zet vervolgens nog 30 min. in de koelkast, zodat de frieten verder afkoelen en iets uitdrogen.

2

Verwarm de frituurolie in de braadpan tot 150 °C. Controleer de temperatuur met de keukenthermometer. Bak de frites in delen ca. 6 min. Ze blijven bleek en zijn klaar als ze net aan beginnen te kleuren aan de randen. Schep uit het vet op keukenpapier. Laat 15 min. afkoelen. Bekleed de kleine bakplaat met keukenpapier, verspreid de frieten erover en zet nog 30 min. in de koelkast.

3

Maak ondertussen de mushy peas. Snijd de sjalot fijn en snijd de munt in reepjes. Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de sjalot toe en fruit 2 min. Doe de bevroren erwten erbij en bak 5 min. mee. Doe de roomboter erbij en zet het vuur uit. Rasp de gele schil van de citroen boven de pan. Snijd 4 plakjes van de gladde zijkanten van de citroen, zodat er in het midden een rechthoekig deel vruchtvlees ontstaat. Bewaar de plakjes voor bij de vis en knijp het rechthoekige deel uit boven de pan. Voeg de munt toe. Stamp de erwten met de pureestamper grof. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Houd op het laagste vuur warm tot gebruik.

4

Zet alles klaar voor de vis. Meng in een kom de rijstmeel met de helft van de bloem en de honing. Verdeel de rest van de bloem over een bord en breng op smaak met peper en eventueel zout. Dep de vis droog met keukenpapier. Verwarm nu de frituurolie in de braadpan tot 180 °C. Controleer de temperatuur met de keukenthermometer. Bak de frites in delen in ca. 5 min. goudbruin en knapperig. Schep uit het vet in een schaal met keukenpapier en bestrooi direct met zout. Verlaag het vuur en zorg dat de temperatuur in de pan zakt naar 160 °C.

5

Voeg ondertussen het koude bier al kloppend met een garde toe aan het meelmengsel in de kom. Klop kort, zodat er zoveel mogelijk lucht in het beslag blijft. Druk de vis in de bloem op het bord en haal vervolgens door het beslag. Laat de vis voorzichtig en met een van je afgaande beweging in de hete olie zakken. Voeg een tweede filet toe en bak ca. 5 min. tot het beslag goudbruin is, keer halverwege de vis om met de schuimspaan. Leg op keukenpapier en bestrooi eventueel met zout. Herhaal met de rest van de vis. Serveer de fis hand chips met mushy peas en tartaarsaus.

tip

combinatietipZelfgemaakte tartaarsaus is het lekkerst. Pers voor 4 personen een ½ citroen, snijd 2 augurken, 1 el kappertjes, 1 kleine sjalot, 1 hardgekookt ei en een ½ bosje platte peterselie fijn. Meng met 150 ml mayonaise en breng op smaak met peper en zout.