bewaar
Stobá (Caribische stoofschotel) van Ans Boom
Stobá (Caribische stoofschotel) van Ans Boom
bewaar

Stobá (Caribische stoofschotel) van Ans Boom

25 min. bereiden
2 uur wachten
153waarderingen

Ingrediënten

4 personen

2

tomaten

6 eetlepels

zonnebloemolie

800 g

riblappen

1 grote

ui

3 tenen

knoflook

1

rode paprika

1

runderbouillontablet

1 mespunt

nootmuskaat

1

rode peper

2

aardappels

½

winterpeen

Aan de slag

Ontvel de tomaten door ze kruislings in te snijden, er kokend water over te schenken en ze even te laten staan, zodat je het vel er gemakkelijk af kunt trekken. Snijd de tomaat daarna in stukjes. Verhit de olie in een grote braadpan en bak hierin het rundvlees aan. Neem het vlees uit de pan en bak in het bakvet de ui en de knoflook goudbruin. Doe het vlees terug in de pan, voeg de tomaat en de paprika toe en schenk er een beetje warm water bij. Verkruimel het bouillonblokje en roer het door de stoofschotel met de nootmuskaat en de rode peper. Laat het 1,5 tot 2 uur op een laag vuur stoven. Laat het laatste halfuur de aardappel en de winterpeen meestoven. Lekker met plakken gekookte griesmeel.

tip

algemeenFamilierecept AllerHande 1 2009. Ans Boom en haar man woonden overal ter wereld. Op Curaçao leerde ze een stoofgerecht met aardappelen, groenten en vlees maken. Dit stoofgerecht bleef op tafel komen, in welk land ze ook woonde. Maud (dochter van Ans): 'Ik eet mijn hele leven al stobá. Mijn moeder gaf er in elk land een ander tintje aan. Zo gaf ze er in Singapore een Aziatische draai aan met veel verse koriander erover. Toen we in Saoedi-Arabië woonden, stoofde ze wat komijn mee voor een oosterse smaak. In Nieuw-Zeeland gebruikte mama lamsvlees in de stobá. Onze zoon Rubin (13) is een echt aardappelen-groente-vlees-kind. Oma's stobá komt bij ons thuis dus vaak op tafel.'