bewaar
Provençaals gehaktbrood
Provençaals gehaktbrood
bewaar

Provençaals gehaktbrood

Maak dit brood de dag van tevoren. Handig voor feestjes!

25 min. bereiden
1 uur oventijd
15 min. wachten
211waarderingen

Ingrediënten

12 personen

2

witte petit pains

1

ui

20 g

verse platte peterselie

250 g

kastanjechampignons

1

medium handsinaasappel

140 g

tomatenpuree

4 tenen

knoflook

2 el

gedroogde Provençaalse kruiden

1 kg

half om half gehakt

3

middelgrote eieren

2 el

olijfolie extra vierge

Dit heb je nodig

  • keukenmachine

  • ovenschaal (ca. 2 liter)

Maak dit brood de dag van tevoren. Handig voor feestjes!

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 175 ºC. Verkruimel de petit pains met een keukenmachine. Snipper de ui en snijd de peterselie fijn. Maak de champignons schoon met keukenpapier en snijd ze in plakjes. Boen de sinaasappel goed schoon en rasp de oranje schil er dun af. Pers de knoflook.

2

Meng in een kommetje de tomatenpuree, knoflook, sinaasappelrasp en de Provençaalse kruiden. Meng in een kom het gehakt met de eieren, het broodkruim, de helft van het tomatenmengsel en peper en zout. Schep de ui en de peterselie erdoor. Kneed het gehakt tot een homogene massa.

3

Verdeel het gehakt in de ovenschaal en druk het goed aan. Strijk de rest van het tomatenmengsel over de bovenkant uit. Meng de champignonplakjes met de olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Verdeel ze over het gehakt. Schuif de schaal net onder het midden in de oven en bak het gehaktbrood in 1 uur gaar.

4

Serveer het gehaktbrood warm of lauwwarm, maar laat het in elk geval ten minste 15 minuten staan, zodat het vet weer in het vlees kan trekken. Snijd het gehaktbrood in de schaal in plakken of punten.

bereidingstipHet gehaktbrood kunt je 2-3 uur van tevoren afbakken. Het gehakt smaakt lauwwarm of koud ook heerlijk.