Jood­se kip­pen­soep stap-voor-stap

(52) waardeer
hollands voorgerecht 8 personen
3 52

Advertentie

Ingrediënten

Advertentie

Bereiden

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. stap 1: Breng de kippenbout, de eventuele foelie, de saffraan, 1 takje peterselie en de worteltjes met 2 liter water en zout en peper naar smaak aan de kook. Schuim het goed af en laat de bouillon ongeveer 45 minuten trekken. Haal na die tijd de kippenbouten, de worteltjes en de kruiden uit de bouillon. De wortels en kruiden geven de soep smaak, maar worden in dit recept niet meer gebruikt. Schep het vet van de bouillon.
  2. stap 2: Snijd of pluk het gekookte kippenvlees van de bouten in kleine stukjes. Snijd de rest van de peterselie fijn en voeg dit samen met de stukjes kippenvlees, de bloemkool, de prei en de wortel toe aan de hete bouillon.
  3. stap 3: Maak de kippenlevertjes schoon door de harde witte en soms groene delen eraf te snijden. Snijd de kippenlevertjes vervolgens in kleine stukjes.
  4. stap 4: Kook achtereenvolgens de vermicelli in 3-4 minuten en de lever in 10 minuten gaar in een aparte pan met water. Voeg de vermicelli en de levertjes toe aan de soep en serveer de soep direct, zo heet mogelijk.

Tip:

Het beste recept is een authentieke en pure kippensoep gemaakt volgens het recept van Nanny ten Brink-de Lieme, schrijfster over het Joods culinair erfgoed. 'Mijn kippensoep smaakt naar kip. Ik gebruik dan ook zo min mogelijk sterke smaakmakers. Foelie hoort traditioneel bij kippensoep. Zelf hou ik er niet van, vandaar dat ik de foelie in mijn recept tussen haakjes zet. De saffraan geeft de soep meer kleur.' De lever en de vermicelli kook ik apart in zout water of bouillon. Zo blijft de soep helder. Volgens traditie eet u eerst de soep en laat u de kippenlever liggen. Die eet u daarna op, samen met zuur, uien en eventueel mierikswortel.'

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 125 kcal
  • eiwit 21 g
  • koolhydraten 25 g
  • vet 2 g
Tags
Ook te zien in

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.