Joodse kippensoep stap-voor-stap
bewaar
bewaar

Joodse kippensoep stap-voor-stap

1 uur 15 min. bereiden

10 ingrediënten

Aan de slag

stap 1: Breng de kippenbout, de eventuele foelie, de saffraan, 1 takje peterselie en de worteltjes met 2 liter water en zout en peper naar smaak aan de kook. Schuim het goed af en laat de bouillon ongeveer 45 minuten trekken. Haal na die tijd de kippenbouten, de worteltjes en de kruiden uit de bouillon. De wortels en kruiden geven de soep smaak, maar worden in dit recept niet meer gebruikt. Schep het vet van de bouillon.

stap 2: Snijd of pluk het gekookte kippenvlees van de bouten in kleine stukjes. Snijd de rest van de peterselie fijn en voeg dit samen met de stukjes kippenvlees, de bloemkool, de prei en de wortel toe aan de hete bouillon.

stap 3: Maak de kippenlevertjes schoon door de harde witte en soms groene delen eraf te snijden. Snijd de kippenlevertjes vervolgens in kleine stukjes.

stap 4: Kook achtereenvolgens de vermicelli in 3-4 minuten en de lever in 10 minuten gaar in een aparte pan met water. Voeg de vermicelli en de levertjes toe aan de soep en serveer de soep direct, zo heet mogelijk.

algemeenHet beste recept is een authentieke en pure kippensoep gemaakt volgens het recept van Nanny ten Brink-de Lieme, schrijfster over het Joods culinair erfgoed. 'Mijn kippensoep smaakt naar kip. Ik gebruik dan ook zo min mogelijk sterke smaakmakers. Foelie hoort traditioneel bij kippensoep. Zelf hou ik er niet van, vandaar dat ik de foelie in mijn recept tussen haakjes zet. De saffraan geeft de soep meer kleur.' De lever en de vermicelli kook ik apart in zout water of bouillon. Zo blijft de soep helder. Volgens traditie eet u eerst de soep en laat u de kippenlever liggen. Die eet u daarna op, samen met zuur, uien en eventueel mierikswortel.'

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Joodse kippensoep stap-voor-stap

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande

Allerhande logo

Dit heb je nodig