Huzarensalade
Huzarensalade
bewaar
bewaar

Huzarensalade

Een gouden oude: huzarensalade. En zo maak je deze klassieke versie voortaan zelf.

40 min. bereiden
38waarderingen

Aan de slag

1

Verhit de boter in een braadpan op middelhoog vuur en bak het vlees 10 min. Verkruimel het bouillonblokje erboven en voeg de kruidnagels, het laurierblaadje en het water toe. Breng op smaak met peper en eventueel zout en laat het vlees met de deksel op de pan op laag vuur 1½ uur stoven.

2

Schil ondertussen de aardappelen en snijd ze in blokjes van 1 cm. Schil de winterpeen en snijd in blokjes van 1 cm. Breng een pan eventueel gezouten water aan de kook en kook de aardappel en wortel in ca. 10 min. gaar. Voeg na 8 min. de bevroren tuinerwten toe. Giet af, doe in een vergiet en spoel onder koud stromend water.

3

Kook ondertussen de eieren in 10 min. hard. Houd 4 augurken ( per 8 personen) apart en snijd de rest in blokjes van een ½ cm.

4

Haal het vlees uit de pan. Draai het vuur hoog en laat de bouillon in ca. 3 min. inkoken tot stroopdikte. Pluk ondertussen het vlees met 2 vorken.

5

Doe het vlees met de aardappel, wortel, tuinerwten, augurkblokjes, mosterd en mayonaise in een kom. Zeef de kruidnagels en laurier uit de bouillon en voeg de bouillon toe. Breng op smaak met peper en eventueel zout en meng goed.

6

Snijd de eieren in vieren. Maak van de achtergehouden augurken waaiers: snijd ze in dunne plakjes maar laat aan een uiteinde een klein stukje vast zitten.

7

Schep de huzarensalade op een bord en garneer met de eikwarten en augurkwaaiers. Bestrooi het ei met de paprikapoeder.

achtergrondinfoEen huzaar was een, oorspronkelijk Hongaarse, ruitersoldaat. Later werd het de naam voor ruitersoldaten in andere Europese legers. Waar de naam huzarensalade precies vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Maar soldaten in vijandelijk gebied moesten zich onopgemerkt kunnen voortbewegen en konden daarom geen vuurtje stoken om eten op te maken. Een koude, al klaargemaakte salade was dan de oplossing. Een andere reden voor de naam kan zijn dat een huzarensalade oorspronkelijk met paardenvlees werd gemaakt en huzaren soldaten te paard waren.
algemeenMeer weten over kooktechnieken?

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Huzarensalade

Een gouden oude: huzarensalade. En zo maak je deze klassieke versie voortaan zelf.

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande

Dit heb je nodig