bewaar
Hammetje met pruimen van Steven Fontein
Hammetje met pruimen van Steven Fontein
bewaar

Hammetje met pruimen van Steven Fontein

40 min. bereiden
32waarderingen

Ingrediënten

300 g

hamlappen

ca. 100 ml

witte wijnazijn

3 teentjes

knoflook

4 takjes

tijm

ca. 300 ml

olijfolie

3

uien

1

rode peper

1 zak

boerenkool

1 zak

tuttifrutti

3 eetlepels

Zaanse mosterd

2 plakken

rauwe ham

125 g

zachte geitenkaas

ca. 125 g

vetspek

8 vellen

filobladerdeeg

ca. 50 ml

balsamicoazijn

Dit heb je nodig

  • plasticfolie

  • keukenmachine

  • keukentouw

Aan de slag

1

Leg de hamlappen elk tussen twee velletjes plasticfolie en sla ze met een pan wat dunner. Meng de hamlappen met de wijnazijn, knoflook, peper, zout en de tijm. Laat het vlees even marineren.

2

Verhit 1 eetlepel olie in een hapjespan en fruit hierin 1 gesnipperde ui en het pepertje 2 minuten. Bak de boerenkool 5 minuten mee.

3

Fruit in een ander pannetje 1 ui in 1 eetlepel olie. Haal de pruimen uit de tuttifrutti (rest wordt niet gebruikt) en pureer de pruimen met de gefruite ui en wat peper en zout grof in de keukenmachine.

4

Bestrijk een hamlap met mosterd. Leg daarop een plak ham en spreid de helft van de vulling erover uit. Rol het vlees om de vulling en bind het rolletje met keukentouw vast. Maak zo nog een rolletje. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en braad de hammetjes rondom bruin en gaar in ca. 20 minuten.

5

Pureer de boerenkool met de geitenkaas in de keukenmachine. Spreid een vel filodeeg uit. Leg diagonaal een reep boerenkool op het deeg. Sla de punten van het deeg over de vulling en rol het deeg op. Herhaal dit met de andere vellen deeg. Verhit een laagje olie in een koekenpan en bak de boerenkoolkrokantjes in ca. 4 minuten gaar en krokant. Bak in een andere pan het vetspek zachtjes uit.

6

Neem het vlees uit de pan, fruit de resterende ui in het bakvet. Voeg de balsamicoazijn toe en laat dit even flink koken. Breng op smaak met zout en peper.

7

Snijd het vlees in plakken en rangschik ze op borden. Lepel er wat balsamicojus over. Snijd 4 krokantjes schuin door en leg ze tegen het vlees aan. Strooi de spekjes op het bord. Serveer de rest apart erbij.

tip

algemeenTopkok winnend recept aflevering 6, 2006. Steven Fontein is de winnaar van de eerste halve finale. Van simpele hamlappen en boerenkool heeft hij met gedroogd fruit, geitenkaas en filodeeg een heel eigentijds gerecht gemaakt.