bewaar
Witlofschotel met ham en kaassaus
Witlofschotel met ham en kaassaus
bewaar

Witlofschotel met ham en kaassaus

Bijzonder: met pestoham en romige mozzarella.

30 min. bereiden
30 min. oventijd
246waarderingen

Ingrediënten

4 personen

6 struiken

witlof

20 g

ongezouten roomboter

250 g

rundergehakt

2 el

rode pesto

150 g

achterham

30 g

tarwebloem

300 ml

halfvolle melk

100 g

geraspte belegen kaas

850 g

koelverse aardappelschijfjes

1

bol mozarella

Bijzonder: met pestoham en romige mozzarella.

Aan de slag

1

Halveer de struikjes witlof in de lengte. Verhit de boter in een koekenpan met antiaanbaklaag en leg de struikjes erin. Bak de witlof in 8-10 min. beetgaar, keer de struikjes regelmatig. Leg de struikjes op een bord. Bak het gehakt in het bakvet op laag vuur al omscheppend rul. Snijd de achterham in reepjes. Schep de pesto en de ham erdoor en bak alles nog 2-3 min. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Smelt in een pan met dikke bodem de rest van de boter.

2

Roer de bloem erdoor en laat heel even zachtjes pruttelen. Schenk de helft van de melk erbij en verwarm het geheel al roerend zachtjes. Voeg de rest van de melk al roerend scheutje voor scheutje toe, blijf roeren tot er een gladde saus ontstaat. Roer tweederde van de kaas erdoor en laat dit smelten. Breng de kaassaus op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel de aardappelschijfjes over de bodem van de ovenschaal. Leg de struikjes witlof met snijvlak naar boven er bovenop.

3

Schep het gehaktmengsel op de stukjes witlof en schenk de kaassaus erover. Snijd de mozzarella in plakken. Leg de plakken mozzarella in de kaassaus en strooi de rest van de geraspte kaas erover. Zet de schotel tot gebruik afgedekt in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 °C. Schuif de witlofschotel in de oven laat hem in 30-40 min. goudbruin en door en door heet worden.