bewaar
Citroentaart met pistachenoten
Citroentaart met pistachenoten
bewaar

Citroentaart met pistachenoten

25 min. bereiden
55 min. wachten
84waarderingen

Ingrediënten

10 porties

100 g

pistachenoten

175 g

bloem

200 g

lichtbruine basterdsuiker

1 zakje

vanillesuiker

160 g

roomboter

6

eieren

2

citroenen

poedersuiker

Dit heb je nodig

  • lage taartvorm (ca. 24 cm doorsnede), ingevet

  • bakpapier

  • steunvulling

Aan de slag

Oven voorverwarmen op 175 ºC. Pistachenootjes pellen. Nootjes in zeef onder heet stromend water afspoelen en met keukenpapier droogwrijven en fijnhakken. In kom bloem, 50 g basterdsuiker en vanillesuiker door elkaar mengen. Splits 1 ei. Helft van pistachenoten, 100 g boter, 1 eierdooier (eiwit wordt niet gebruikt) en 1 el koud water toevoegen. Boter met mes door bloem snijden. Alles snel tot samenhangende deegbal kneden. Deeg op met bloem bestoven aanrecht uitrollen tot ronde lap, ca. 4 cm groter dan vorm. Vorm bekleden met deeg. Bakpapier op deeg leggen en steunvulling erin scheppen. In oven taartbodem in 15 min. lichtbruin bakken. Steunvulling en bakpapier verwijderen en taartbodem nog 10 min. bakken. Intussen citroenen schoonboenen en schil er dun afraspen. Citroenen uitpersen. In steelpan 60 g boter smelten. Splits 2 eieren. Met mixer 3 eieren, 2 eierdooiers (eiwit wordt niet gebruikt) en 150 g basterdsuiker schuimig kloppen. Citroenrasp en -sap en gesmolten boter erdoor kloppen. Rest van pistachenootjes over bodem verdelen. Citroenmengsel voorzichtig in taartbodem schenken. Taart terugschuiven in oven en in nog ca. 30 min. stevig en lichtbruin bakken. Laten afkoelen en bestrooien met poedersuiker.

tip

algemeenSteunvulling: Een taartbodem wordt voor een krokant resultaat soms eerst zonder vulling gebakken. Om te zorgen dat de taartbodem tijdens het bakken niet omhoog komt, wordt de bodem dan verzwaard met een 'steunvulling'. Hiervoor kun je gedroogde peulvruchten gebruiken. Bij kookwinkels zijn ook aardewerken balletjes te koop die je als steunvulling kunt gebruiken.

Eieren splitsen

Instructievideo - 00:36 min.