Scharrelkip met bospaddenstoelen, noten en mieriksworteljus

Advertentie
Ingrediënten
Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
- 1500 g scharrelkippen
- 100 g gepelde walnoten
- 200 g paddenstoelenmelange
- 2 el traditionele olijfolie
- 5 sjalotten
- 2 tenen knoflook
- 1 el verse Italiaanse kruiden
- 4 bospeentjes
- 100 g ongezouten roomboter (koud)
- 100 g verse peultjes
- 100 g verse sperziebonen
- 190 ml gevogeltefond
- 1 tl geraspte mierikswortel in pot
Keukenspullen
- keukenmachine
- 8 cocktailprikkers
Advertentie
Bereiden
- Laat de kip op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 175 °C. Maal in een keukenmachine de walnoten fijn. Veeg de paddenstoelen schoon en snijd klein. Snipper de sjalot en knoflook. Verhit in een koekenpan olie en fruit ze 1 min. zachtjes. Voeg de paddenstoel toe, bak op hoog vuur al omscheppend tot het vocht is verdampt. Schep de kruiden (fijngehakt) erdoor, breng op smaak met peper en zout. Haal van vuur af en meng gemalen noten erdoor.
- Maak het vel voorzichtijg los van het vlees van de kip rond de borst en poten, door vingers steeds iets verder ertussen te duwen. Verdeel het paddenstoelenmengsel gelijkmatig over de kip tussen het vel en vlees. Steek het vel bij de buikholte vast met cocktailprikkers.
- Leg de kip met borst naar boven in de braadslede of steek aan braadspit. Schenk een beetje water in de braadslede of schuif onder de kip aan spit een lekbak met beetje water. Braad de kip in ca. 1 uur gaar in de oven. Keer de kip af en toe en bedruip met braadvet.
- Schil de bospeentje met een dunschiller en snijd in lange reepjes. Smelt boter in de pan en fruit de rest van de knoflook 1 min. zachtjes. Schep de sjalotten (gepeld), peultjes en sperziebonen erdoor en smoor zachtjes gaar in 15-20 min. Breng op smaak met peper en zout.
- Kook voor de jus de fond in, in een wijde pan, tot nog 1/3 over is. Neem de pan van het vuur en klop met een garde vlokjes boter erdoor, zodat een lichtgebonden jus ontstaat. Roer de mierikswortel erdoor en breng op smaak met peper en zout. Halveer de kip overlangs aan tafel met een groot scherp mes. Snijd de poten eraf. Serveer met groenten en jus.
Advertentie
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
- energie 575 kcal
- eiwit 23 g
- koolhydraten 16 g
-
vet 46 g
waarvan verzadigd 0 g
Ook te zien in
Scharrelkip met bospaddenstoelen, noten en mieriksworteljus
terug naar receptLet op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Scharrelkip met bospaddenstoelen, noten en mieriksworteljus
- 1500 g scharrelkippen
- 100 g gepelde walnoten
Laat de kip op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 175 °C. Maal in een keukenmachine de walnoten fijn.
- 200 g paddenstoelenmelange
- 2 el traditionele olijfolie
- 1 sjalot
- 1 teen knoflook
Veeg de paddenstoelen schoon en snijd klein. Snipper de sjalot en knoflook. Verhit in een koekenpan olie en fruit ze 1 min. zachtjes.
- 1 el verse Italiaanse kruiden
Voeg de paddenstoel toe, bak op hoog vuur al omscheppend tot het vocht is verdampt. Schep de kruiden (fijngehakt) erdoor, breng op smaak met peper en zout.
Haal van vuur af en meng gemalen noten erdoor. Maak het vel los van het vlees van de kip rond de borst en poten, door vingers steeds iets verder ertussen te duwen.
Verdeel het paddenstoelenmengsel gelijkmatig over de kip tussen het vel en vlees. Steek het vel bij de buikholte vast met cocktailprikkers.
Leg de kip met borst naar boven in de braadslede of steek aan braadspit. Schenk een beetje water in de braadslede of schuif onder de kip aan spit een lekbak met beetje water.
Braad de kip in ca. 1 uur gaar in de oven. Keer de kip af en toe en bedruip met braadvet.
- 4 bospeentjes
- 50 g ongezouten roomboter
- 1 teen knoflook
Schil de bospeentje met een dunschiller en snijd in lange reepjes. Smelt boter in de pan en fruit de rest van de knoflook 1 min. zachtjes.
- 4 sjalotten
- 100 g verse peultjes
- 100 g verse sperziebonen
Schep de sjalotten (gepeld), peultjes en sperziebonen erdoor en smoor zachtjes gaar in 15-20 min. Breng op smaak met peper en zout.
- 190 ml gevogeltefond
- 50 g ongezouten roomboter
Kook voor de jus de fond in, in een wijde pan, tot nog 1/3 over is. Neem de pan van het vuur en klop met een garde vlokjes boter erdoor, zodat een lichtgebonden jus ontstaat.
- 1 tl geraspte mierikswortel in pot
Roer de mierikswortel erdoor en breng op smaak met peper en zout. Halveer de kip overlangs aan tafel met een groot scherp mes. Snijd de poten eraf. Serveer met groenten en jus.