Aligot (aardappel-kaaspuree)
Aardappelpuree + kaas, wat wil een mens nog meer? Dat dachten de Franzen ook en die hebben zijn dan ook vrijgevig geweest in hun traditionele recept voor aligot: met gruyère, volle melk en roomboter.
360 kcal
15 min. bereiden, 15 min. wachten
Ingrediënten
Aantal personen
800 g
400 g
120 ml
60 g
Ontdek meer van dit soort gerechten
Ook te zien in
Frankrijk 2 - Frankrijk 2
november 2023 - november 2023
Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Breng een ruime pan gezouten water aan de kook en kook de aardappelen in 20 min. gaar. Giet af en doe terug in de pan. Laat op laag vuur 2 min. uitstomen.
Verwijder ondertussen de korst van de gruyère en rasp de kaas op de grove kant van een blokrasp. Breng ondertussen de melk en de boter in een steelpan aan de kook. Zet het vuur uit en laat staan tot gebruik.
Voeg de boter en melk toe aan de hete aardappelen en stamp met de pureestamper tot puree. Voeg, beetje bij beetje, de kaas toe en roer flink met een houten lepel. Voeg steeds meer kaas toe als de vorige lading gesmolten is. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Aligot (aardappel-kaaspuree)
Aardappelpuree + kaas, wat wil een mens nog meer? Dat dachten de Franzen ook en die hebben zijn dan ook vrijgevig geweest in hun traditionele recept voor aligot: met gruyère, volle melk en roomboter.

bijgerecht
4 personen
360 kcal
15 min. bereiden
15 min. wachten
Aan de slag
Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Breng een ruime pan gezouten water aan de kook en kook de aardappelen in 20 min. gaar. Giet af en doe terug in de pan. Laat op laag vuur 2 min. uitstomen.
Verwijder ondertussen de korst van de gruyère en rasp de kaas op de grove kant van een blokrasp. Breng ondertussen de melk en de boter in een steelpan aan de kook. Zet het vuur uit en laat staan tot gebruik.
Voeg de boter en melk toe aan de hete aardappelen en stamp met de pureestamper tot puree. Voeg, beetje bij beetje, de kaas toe en roer flink met een houten lepel. Voeg steeds meer kaas toe als de vorige lading gesmolten is. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)
800 g kruimige aardappelen
400 g Zwitserse Gruyère
120 ml volle melk
60 g ongezouten roomboter




