Bouillabaisse (vissoep)
Bouillabaisse (vissoep)
bewaar
bewaar

Bouillabaisse (vissoep)

Bouillabaise is een beroemde Franse soep. De vissoep komt oorspronkelijk uit de regio rondom Marseille. Deze versie maken we met kabeljauw, mosselen en garnalen.

45 min. bereiden
201waarderingen

Aan de slag

1

Snijd de knoflook fijn. Snipper de uien. Was de bleekselderij, snijd in de lengte doormidden en snijd de repen in kleine blokjes. Halveer de venkelknol en verwijder de harde kern. Snijd in de lengte in repen en de repen in kleine blokjes. Snijd de tomaten in kleine blokjes.

2

Verwarm de olie in een soeppan op middelhoog vuur. Bak de knoflook, ui, bleekselderij en venkel met het venkelzaad 8 min. Roer af en toe.

3

Haal de blaadjes van de takjes tijm. Voeg de tomaten, tomatenpuree, laurier, tijm en saffraan toe en bak 3 min. mee.

4

Blus af met de pernod en schenk de visfond en het water erbij. Verkruimel het bouillonblokje boven de pan. Breng op smaak met peper en eventueel zout en breng aan de kook. Laat op laag vuur 10 min. koken.

5

Maak ondertussen de mosselen schoon, gooi kapotte exemplaren weg. Spoel onder koud stromend water en verwijder de mosselen die openblijven als je erop tikt. Laat uitlekken in een vergiet. Snijd de kabeljauw in stukken van ca. 3 cm.

6

Doe de mosselen in de pan, breng opnieuw aan de kook en kook 2 min. Voeg de kabeljauw en garnalen toe, breng weer aan de kook en kook 2 min.

7

Snijd de peterselie fijn. Verdeel de soep over diepe borden en bestrooi met de peterselie.

combinatietipLekker met in olie gebakken stokbrood en rouille.
achtergrondinfoBouillabaisse is een soep uit de Provence, ontstaan rond Marseille. Oorspronkelijk is de soep een bijgerecht. Men kookte 6 soorten vis in water. De vissen waren het hoofdgerecht maar de bouillon gooide men niet weg. Die werd als voorgerecht gegeten met croutons en rouille (pittige knoflookmayonaise). Tegenwoordig eet men bouillabaisse vaker met de vissen erin en ook vaak met extra groenten en smaakmakers. De 6 originele vissoorten waren rode poon, schorpioenvis, pieterman, zeeduivel, zeepaling en zonnevis. Tegenwoordig voegt men er ook vaak schaal- en schelpdieren aan toe.
algemeenMeer weten over kooktechnieken?

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Bouillabaisse (vissoep)

Bouillabaise is een beroemde Franse soep. De vissoep komt oorspronkelijk uit de regio rondom Marseille. Deze versie maken we met kabeljauw, mosselen en garnalen.

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande

Dit heb je nodig