Zorg dat de boter zacht is. Doe de krenten en rozijnen in een kom en giet er kokend water over, laat minimaal 30 min. wellen. Laat goed uitlekken en dep droog. Boen de halve citroen schoon en rasp de gele schil.
Verwarm de melk en suiker in een steelpan op laag vuur tot lauwwarm (niet laten koken), haal van het vuur en voeg de gist toe. Zeef ondertussen het meel en het zout boven een mengkom van de staande mixer. Voeg ook de opgevangen vliesjes toe die bij het zeven vrijkomen.
Giet de melk erbij, voeg de boter en het ei toe en roer met een houten lepel door elkaar. Kneed het deeg met de deeghaak 8-10 min. Voeg de gewelde krenten, rozijnen, kaneel en het citroenrasp toe en kneed nog 2 min.
Haal het deeg uit de kom, kneed met de hand op een met bloem bestoven werkblad door en vorm er een bol van. Leg de bol in een ingevette kom en dek af met een theedoek. Laat 1 uur op een warme, tochtvrije plek rijzen tot dubbel volume.
Verdeel het deeg in 8 porties (per 8 stuks) en vorm er bolletjes van. Verdeel de bollen over een met bakpapier beklede bakplaat en laat afgedekt met een theedoek 1 uur rusten.
Verwarm de oven voor op 210 °C. Zet een ovenschaal met water onderin de oven, dit zorgt voor stoom. Bak de bolletjes 15-17 min. goudbruin. Besmeer ze direct na het bakken met wat roomboter.
Volkoren krentenbollen
Deze volkoren krentenbollen hebben extra veel vezels dankzij het volkorentarwemeel. Een lekkere, vezelrijke bol dus! Eet smakelijk.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Volkoren krentenbollen
Deze volkoren krentenbollen hebben extra veel vezels dankzij het volkorentarwemeel. Een lekkere, vezelrijke bol dus! Eet smakelijk.

8 porties
345 kcal
20 min. bereiden
2 uur 30 min. wachten
15 min. oventijd
Aan de slag
Zorg dat de boter zacht is. Doe de krenten en rozijnen in een kom en giet er kokend water over, laat minimaal 30 min. wellen. Laat goed uitlekken en dep droog. Boen de halve citroen schoon en rasp de gele schil.
Verwarm de melk en suiker in een steelpan op laag vuur tot lauwwarm (niet laten koken), haal van het vuur en voeg de gist toe. Zeef ondertussen het meel en het zout boven een mengkom van de staande mixer. Voeg ook de opgevangen vliesjes toe die bij het zeven vrijkomen.
Giet de melk erbij, voeg de boter en het ei toe en roer met een houten lepel door elkaar. Kneed het deeg met de deeghaak 8-10 min. Voeg de gewelde krenten, rozijnen, kaneel en het citroenrasp toe en kneed nog 2 min.
Haal het deeg uit de kom, kneed met de hand op een met bloem bestoven werkblad door en vorm er een bol van. Leg de bol in een ingevette kom en dek af met een theedoek. Laat 1 uur op een warme, tochtvrije plek rijzen tot dubbel volume.
Verdeel het deeg in 8 porties (per 8 stuks) en vorm er bolletjes van. Verdeel de bollen over een met bakpapier beklede bakplaat en laat afgedekt met een theedoek 1 uur rusten.
Verwarm de oven voor op 210 °C. Zet een ovenschaal met water onderin de oven, dit zorgt voor stoom. Bak de bolletjes 15-17 min. goudbruin. Besmeer ze direct na het bakken met wat roomboter.
variatietip:Probeer ook eens klassieke krentenbollen (https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1201480) of glutenvrije krentenbollen (https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1201478).
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 8 porties)
60 g ongezouten roomboter
100 g rozijnen
100 g krenten
175 ml volle melk
50 g kristalsuiker
7 g gedroogde gist
350 g volkorentarwemeel
7½ g zout
1 groot scharrelei
¼ tl gemalen kaneel
Dit heb je nodig
staande mixer met deeghaken
bakpapier
ovenschaal (30 x 20 cm)



