bewaar
Gratin dauphinois
Gratin dauphinois
bewaar

Gratin dauphinois

Deze Franse ovenschotel op basis van aardappelen, room, boter en gruyère doet menig hart sneller kloppen. Maak kennis met gratin dauphinois!

20 min. bereiden
1 uur 5 min. oventijd
15 min. wachten
0waarderingen

Ingrediënten

4 personen

1 kg

Pommes Primeur aardappelen

2 tenen

knoflook

250 g

verse slagroom

125 ml

volle melk

5 g

verse tijm

½ tl

gemalen nootmuskaat

30 g

ongezouten roomboter

50 g

geraspte gruyère

Dit heb je nodig

  • mandoline

  • ovenschaal (20 x 30)

  • aluminiumfolie

Deze Franse ovenschotel op basis van aardappelen, room, boter en gruyère doet menig hart sneller kloppen. Maak kennis met gratin dauphinois!

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 170 °C. Schil de aardappelen en snijd ze op de mandoline in flinterdunne plakjes. Snijd de knoflook fijn.

2

Doe de slagroom met de melk, knoflook, tijm en nootmuskaat in een ruime pan en breng aan de kook. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Draai het vuur uit en laat 10 min. trekken.

3

Smeer ondertussen de ovenschaal in met de boter. Verdeel de aardappelplakjes over de ovenschaal, zorg ervoor dat ze netjes plat liggen. Verwijder de tijm uit de room en schenk het mengsel over de aardappel. Dek af met aluminiumfolie en bak ca. 35 min. in de voorverwarmde oven.

4

Haal de gratin uit de oven en verhoog de temperatuur naar 185 °C. Verwijder de folie, bestrooi met de kaas en bak nog ca. 30 min.

5

Laat de gratin 15 min. afkoelen voordat je hem aansnijdt.

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Gratin dauphinois

Deze Franse ovenschotel op basis van aardappelen, room, boter en gruyère doet menig hart sneller kloppen. Maak kennis met gratin dauphinois!

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande

Dit heb je nodig