bewaar
Vegetarische dumpling met chilidip
Vegetarische dumpling met chilidip
bewaar

Vegetarische dumpling met chilidip

Een vega-variant van Chinese dumplings, die je met wat tips en trucs heel goed thuis kunt maken. Ga jij het proberen?

45 min. bereiden
zeer pittig
3waarderingen

Ingrediënten

12 personen

60 g

verse gember

6 tenen

knoflook

200 ml

zonnebloemolie

3

steranijsjes

5

kardemompeulen

1

kaneelstokje

5 el

chilivlokken

3 el

sojasaus

1½ el

fijne kristalsuiker

100 g

shiitakes

1

bosuitje

½

witte kool

190 g

tofu naturel

1 el

sesamolie

1

wit scharrelei

2 el

maizena

½ tl

gemalen witte peper

12

diepvries gyoza vellen

7.5 g

verse koriander

Dit heb je nodig

  • keukenthermometer

  • zeef

  • keukenmachine

  • schuimspaan

Een vega-variant van Chinese dumplings, die je met wat tips en trucs heel goed thuis kunt maken. Ga jij het proberen?

Aan de slag

1

Schil en snijd de helft van de gember in plakken van een ½ cm. Kneus ⅔ van de ongepelde tenen knoflook. Breng in een pan de zonnebloemolie, gemberplakken, gekneusde knoflook, steranijs, kardemom en het kaneelstokje op laag vuur tegen de kook aan. Laat in minimaal 1 uur de smaken goed intrekken. De olie mag maximaal 100 °C worden; check dit met de keukenthermometer. Geen thermometer? Hou de gember en knoflook goed in de gaten. Deze mogen iets verkleuren, maar niet bruin worden en de olie mag niet roken.

2

Doe de chilivlokken in een ruime, hittebestendige kom. Voeg ⅔ van de sojasaus en ⅔ van de suiker toe en roer door. Schenk het oliemengsel door de zeef in de kom erbij. Het kan zijn dat het gaat bruisen. Laat de chiliolie afkoelen tot kamertemperatuur.

3

Verwijder de stelen van de shiitake en snijd de bosui grof. Schil de rest van de gember en doe met de kool, shiitake, bosui, tofu en de rest van de knoflook in de keukenmachine. Voeg de sesamolie en de rest van de sojasaus en suiker toe. Mix met korte pulsen tot het mengsel de textuur van rul gehakt heeft en doe in een grote kom.

4

Splits het ei, de dooier wordt niet gebruikt. Voeg het eiwit en de maizena toe aan het mengsel en meng alles met een houten lepel tot het een plakkerige textuur heeft. Breng op smaak met de witte peper en eventueel zout.

5

Haal de gyozavellen los van elkaar en leg ze onder een vochtige theedoek. Haal er steeds 1 vel onder vandaan en schep 1 el vulling in het midden van elk vel. Bestrijk met je vinger de rand van het deeg rondom licht met water. Vouw het vel dubbel zodat een halvemaan-vorm ontstaat en druk de randen goed aan. Herhaal met de rest van de vulling en vellen.

6

Breng een pan met ruim water aan de kook. Snijd ondertussen de koriander fijn.

7

Kook de dumplings in 5 min. gaar en schep ze met de schuimspaan uit de pan. Laat goed uitlekken en schep ze op een grote platte schaal.

8

Schep de helft van de chiliolie over de warme dumplings en bestrooi met de koriander. Serveer direct met de rest van de chiliolie.

variatietipLiever vlees? Vervang de tofu dan door 200 g kipdijfilet.
achtergrondinfoIn het oude China onderbraken reizigers langs de Zijderoute hun reis bij theehuizen. Men ontdekte dat thee (cha) de spijsvertering bevordert, dus werden er hapjes bij de thee aangeboden. Zo ontstond de traditie van yam cha (brunch met thee) en dimsum.

Vegetarische dumpling met chilidip

Een vega-variant van Chinese dumplings, die je met wat tips en trucs heel goed thuis kunt maken. Ga jij het proberen?

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande

Dit heb je nodig