Zwar­te-bo­nen­bur­gers met pit­ti­ge to­ma­ten­saus, quinoa en spruit­jes

Gezond en goedkoop eten? Deze zwarte-bonenburgers met pittige salsa moet je hebben!

(4) waardeer
hoofdgerecht Gezond en goedkoop eten? Deze zwarte-bonenburgers met pittige salsa moet je hebben! 4 personen
3 4

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
  • staafmixer met bakje
  • pureestamper

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Bereid de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Halveer voor de salsa de tomaten en rasp op de snijkant van een (blok)rasp tot je alleen het velletje overhoudt (dit gebruik je niet). Snipper de sjalotten. Snijd het steeltje van de rode peper. Halveer de peper in de lengte en verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees fijn. Boen de limoen schoon en rasp de groene schil. Pers 1 helft uit en snijd de andere in partjes. Meng de tomatenpulp met ¼ van de sjalot, de rode peper, 1 el limoensap (per 4 personen), het limoenrasp en wat peper.
  3. Doe de bonen in een vergiet, spoel af en laat goed uitlekken. Dep droog met keukenpapier. Maal de cashewnoten fijn in het bakje van de staafmixer. Doe in een kom en voeg de bonen, de helft van de rest van de sjalot, 6 el quinoa (per 4 personen), de helft van de bonenkruiden, het meel, ei en eventueel zout toe. Stamp grof met een pureestamper. Vorm met vochtige handen 4 burgers van het mengsel.
  4. Verhit ⅔ van de olie in een grote koekenpan en bak de burgers in 15 min. op middelhoog vuur goudbruin en gaar. Keer halverwege voorzichtig. Maak ondertussen de spruitjes schoon, snijd grote spruiten doormidden. Verhit de rest van de olie in een andere pan en roerbak de spruiten, de rest van de sjalot en de rest van de bonenkruiden in 8-10 min. goudbruin en knapperig gaar.
  5. Serveer de burgers met de rest van de quinoa, spruitjes, salsa en limoenpartjes.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 695 kcal
  • eiwit 24 g
  • koolhydraten 78 g
    waarvan suikers 11 g
  • vet 28 g
    waarvan verzadigd 4 g
  • natrium 40 mg
  • vezels 17 g
Tags
Pittigheid
Ook te zien in

Zwarte-bonenburgers met pittige tomatensaus, quinoa en spruitjes

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Zwar­te-bo­nen­bur­gers met pit­ti­ge to­ma­ten­saus, quinoa en spruit­jes

1
1
  • 300 g driekleurenquinoa

Bereid de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking.

2
2
  • 250 g tomaten

Halveer voor de salsa de tomaten en rasp op de snijkant van een (blok)rasp tot je alleen het velletje overhoudt (dit gebruik je niet).

3
3
  • 4 sjalotten

Snipper de sjalotten.

4
4
  • 1 rode peper

Snijd het steeltje van de rode peper. Halveer de peper in de lengte en verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees fijn.

5
5
  • 1 limoen

Boen de limoen schoon en rasp de groene schil. Pers 1 helft uit en snijd de andere in partjes.

6
6

Meng de tomatenpulp met ¼ van de sjalot, de rode peper, 1 el limoensap (per 4 personen), het limoenrasp en wat peper.

7
7
  • 400 g zwarte bonen in blik 0%

Doe de bonen in een vergiet, spoel af en laat goed uitlekken. Dep droog met keukenpapier.

8
8
  • 85 g ongezouten cashewnoten

Maal de cashewnoten fijn in het bakje van de staafmixer.

9
9
  • 1 el Mexicaanse bonenkruiden
  • 2 el volkorentarwemeel
  • 1 wit scharrelei

Doe in een kom en voeg de bonen, de helft van de rest van de sjalot, 6 el quinoa (per 4 personen), de bonenkruiden, het meel, ei en eventueel zout toe.

10
10

Stamp grof met een pureestamper. Vorm met vochtige handen 4 burgers van het mengsel.

11
11
  • 2 el zonnebloemolie

Verhit de olie in een grote koekenpan en bak de burgers in 15 min. op middelhoog vuur goudbruin en gaar. Keer halverwege voorzichtig.

12
12
  • 500 g spruiten

Maak ondertussen de spruitjes schoon, snijd grote spruiten doormidden.

13
13
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 el Mexicaanse bonenkruiden

Verhit de rest van de olie in een andere pan en roerbak de spruiten, de rest van de sjalot en de rest van de bonenkruiden in 8-10 min. goudbruin en knapperig gaar.

14
14

Serveer de burgers met de rest van de quinoa, spruitjes, salsa en limoenpartjes.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.