bewaar
Biefstuk met rodewijnsaus en geroosterde aardappelen
Biefstuk met rodewijnsaus en geroosterde aardappelen
bewaar

Biefstuk met rodewijnsaus en geroosterde aardappelen

Maak je biefstuk met rodewijnsaus af met perfect geroosterde aardappeltjes.

45 min. bereiden
40 min. oventijd
1waarderingen

Ingrediënten

4 personen

4

AH Excellent biefstukken

1 kg

iets kruimige aardappel

100 g

ongezouten roomboter

4 el

milde olijfolie

3 tenen

knoflook

4 takjes

verse rozemarijn

200 ml

soepele rode wijn

200 ml

runderfond

125 ml

verse slagroom

4

middelgrote eieren

5

Nederlandse trostomaten

1

kropsla

4 el

kleine Amsterdamse augurkenblokjes

1 el

dijonmosterd

Dit heb je nodig

  • bakpapier

  • aluminiumfolie

Maak je biefstuk met rodewijnsaus af met perfect geroosterde aardappeltjes.

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Haal de biefstukken uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.

2

Schil ondertussen de aardappelen, halveer ze en kook 7 min. Giet af, doe terug in de pan en schud flink zodat de buitenkant van de aardappelen een beetje kruimig wordt. Dit zorgt ervoor dat ze tijdens het roosteren een heerlijk knapperige korst krijgen en de binnenkant lekker luchtig blijft.

3

Smelt de helft van de boter en de helft van de olie in een pan. Kneus de ongepelde tenen knoflook met het blad van een mes. Schep de gesmolten boter en olie om met de aardappelen, knoflook en ¾ van de takjes rozemarijn. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi met peper en eventueel zout.

4

Rooster de aardappelen in het midden van de oven in ca. 40 min. goudgeel en gaar. Schep halverwege om. Bestrooi ondertussen de biefstukken met peper en zout.

5

Verhit de rest van de boter en ¼ van de olie in een ruime koekenpan op middelhoog vuur en wacht tot het schuim van de boter is verdwenen en de boter goed heet is. Leg de biefstukken in de pan en bak ze, afhankelijk van de grootte, in ca. 6 min. medium rare. Keer halverwege. Neem het vlees uit de pan en laat afgedekt onder een deksel of aluminiumfolie rusten.

6

Schenk het bakvet uit de pan, maar laat de aanbaksels zitten. Doe de wijn, fond en slagroom in de pan. Roer de aanbaksels los en breng aan de kook. Leg het laatste takje rozemarijn erin en laat op middelhoog vuur tot de helft inkoken. Dit duurt ca. 12 min.

7

Kook ondertussen de eieren in 8 min. bijna hard. Laat schrikken onder koud stromend water, pel en snijd in partjes. Snijd de tomaten in partjes. Was en droog de sla. Maak een dressing van de rest van de olie, de augurkenblokjes, 2 el augurkenvocht en de mosterd. Meng door de sla en verdeel de tomaat en eipartjes erover.

8

Haal de rozemarijn en knoflook tussen de aardappelen uit. Breng de saus op smaak met peper en eventueel zout en verwijder de rozemarijn. Serveer de biefstuk met de saus, aardappelen en sla.