bewaar
Siciliaanse brioche met aardbeiengranita
Siciliaanse brioche met aardbeiengranita
bewaar

Siciliaanse brioche met aardbeiengranita

Wie zei dat je naar Italië moet om de Siciliaanse zon in huis te halen?

1 uur bereiden
15 min. oventijd
6 uur 30 min. wachten
3waarderingen

Ingrediënten

4 personen

50 ml

volle melk

1 tl

vloeibare honing

7 g

gedroogde gist

250 g

tarwebloem

30 g

kristalsuiker

½ tl

zout

1½

citroen

3

middelgrote eieren

125 g

ongezouten roomboter

500 g

verse aardbei

5 g

verse basilicum

2½ el

verse basilicum

Dit heb je nodig

  • vershoudfolie

  • keukenmachine

  • diepvriesbak

  • bakpapier

  • bakkwastje

Wie zei dat je naar Italië moet om de Siciliaanse zon in huis te halen?

Aan de slag

1

Verwarm in een steelpan de melk met de honing al roerend op laag vuur heel kort tot handwarm. Haal van het vuur en roer de gist erdoor. Laat 15 min. staan tot het rijkelijk schuimt.

2

Meng ondertussen de bloem, kristalsuiker en het zout in een kom. Boen de citroenen schoon en rasp de schil van een halve citroen. Kluts ⅔ van de eieren en doe samen met het gistmengsel en het citroenrasp bij het bloemmengsel. Meng met een spatel tot een grof mengsel, kneed verder met de hand. Stort op een met bloem bestoven werkvlak en kneed in 10 min. tot een vochtig, enigszins glad deeg.

3

Doe het deeg in een schone kom. Voeg de boter toe in porties van 25 g, kneed het deeg door tot de boter is opgenomen en het deeg weer egaal en elastisch is voor je de volgende portie toevoegt. Ga door tot alle boter is opgenomen. Dit duurt ca. 10 min. Het deeg wordt zwaar en plakkerig, maar voeg geen extra bloem toe.

4

Vet een stukje vershoudfolie in met boter (dan plakt het niet aan het deeg) en dek daarmee de kom af. Zet op een warme plek en laat 1 uur rijzen tot het deeg in volume is verdubbeld.

5

Kneed het deeg 1 min. door en dek af met het ingevette vershoudfolie. Laat 4 uur rijzen in de koelkast tot het weer in volume verdubbeld is. Mocht het deeg na 4 uur nog niet flink gerezen zijn, verleng dan de rijstijd in de koelkast. Of zet op een warmere plek tot dit wel het geval is, maar koel dan het gerezen deeg wel nog even terug voor je het verder gaat verwerken.

6

Was ondertussen de aardbeien, verwijder de kroontjes en halveer de vruchtjes. Pers de citroenen uit. Maal de halve aardbeien met het citroensap, basilicum en de basterdsuiker zeer fijn in de keukenmachine. Schep in een lage diepvriesbak en zet 4 uur in de vriezer. Roer elk halfuur door met een stevige lepel, zodat de ijskristallen van de granita mooi klein blijven.

7

Rol van het koude deeg 4 egale bolletjes van 15 g per stuk en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Vorm 4 gelijke bollen van de rest van het deeg en bol ze op: maak van je hand een kommetje en leg op het schone werkvlak over een bol heen. Krom je hand om een bol deeg en rol met een beetje druk in kleine cirkels tot de bol mooi egaal en rond is. Herhaal met de rest van de bollen. Leg ze ook op de bakplaat, dek goed af met ingevet vershoudfolie en een theedoek en laat op een warme plek nog 1 uur rijzen tot ze in omvang verdubbeld zijn. Verwarm de oven voor op 190 °C.

8

Klop het laatste ei en bestrijk de bollen helemaal met het kwastje. Druk met je vinger licht in het midden van de grote bollen en leg op elke bol een klein bolletje. Bak in ca. 15 min. in de oven goudbruin en gaar. Laat minimaal 30 min. afkoelen tot kamertemperatuur. Haal de laatste 10 min. de granita uit de vriezer, schep in een ijscoupe of kom en serveer met de brioche.

kookstaptipLauwwarme melk is nodig om de gist te activeren, maar té warme melk zorgt ervoor dat de gist niet goed werkt.

bereidingstipHet rijzen van stap 4 kun je ook verlengen tot een totaal van 16 uur in de koelkast: ideaal als je de brioches de avond van tevoren maakt.