Ge­roos­ter­de-bloem­kool­sa­la­de

Soms heeft de hoofdrol op tafel een net zo spectaculaire handlanger nodig. Dit bijgerecht vult die rol uitstekend in: de bloemkoolsalade.

(5) waardeer
hollands bijgerecht Soms heeft de hoofdrol op tafel een net zo spectaculaire handlanger nodig. Dit bijgerecht vult die rol uitstekend in: de bloemkoolsalade. 4 personen
3 5

Advertentie

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • bakpapier

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Halveer de bloemkool. Snijd de stronk en alle bladeren in stukjes van 3 cm. Snijd de helft van de rest van de bloemkool in roosjes van 3 cm. Snijd de ui in parten. Verdeel de bloemkoolstronk, -bladeren en -roosjes met de ui over een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel de maizena, 2/5 van de olie en eventueel zout erover en meng goed. Bak in de oven in ca. 40 min. bruin en knapperig. Schep halverwege om. Laat uit de oven in 30 min. helemaal afkoelen.
  2. Snijd ondertussen de knoflook fijn. Verhit de rest van de olie in een kleine koekenpan en fruit de knoflook 2 min. op laag vuur. Voeg de kurkuma, het komijnzaad en de chilivlokken toe, verwarm 1 min. en zet dan het vuur uit. Laat in 20 min. afkoelen tot kamertemperatuur. Schenk de specerijenolie in een kom en breng op smaak met zout. Pers de halve citroen uit. Voeg 2 el citroensap (per 4 personen) al kloppend met een garde toe aan de specerijenolie.
  3. Rasp de rest van de bloemkool fijn. Haal de blaadjes van de peterselie en munt en snijd grof.
  4. Schep de afgekoelde bloemkool om met de geraspte bloemkool, ⅔ van de verse kruiden en ⅔ van de granaatappelpitjes. Voeg de specerijenolie toe en meng tot alles mooi geel is. Serveer met de rest van de granaatappelpitjes en strooi de rest van de verse kruiden over de salade.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 300 kcal
  • eiwit 6 g
  • koolhydraten 20 g
    waarvan suikers 13 g
  • vet 20 g
    waarvan verzadigd 3 g
  • natrium 240 mg
  • vezels 9 g
Tags
Ook te zien in

Geroosterde-bloemkoolsalade

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ge­roos­ter­de-bloem­kool­sa­la­de

1
1

Verwarm de oven voor op 200 °C.

2
2
  • 1 bloemkool

Halveer de bloemkool. Snijd de stronk en alle bladeren in stukjes van 3 cm.

3
3
  • 1 middelgrote ui

Snijd de helft van de rest van de bloemkool in roosjes van 3 cm. Snijd de ui in parten.

4
4

Verdeel de bloemkoolstronk, -bladeren en -roosjes met de ui over een met bakpapier beklede bakplaat.

5
5
  • 1 el maizena
  • 30 ml milde olijfolie

Verdeel de maizena, de olie en eventueel zout erover en meng goed.

6
6

Bak in de oven in ca. 40 min. bruin en knapperig. Schep halverwege om. Laat uit de oven in 30 min. helemaal afkoelen.

7
7
  • 2 tenen knoflook

Snijd ondertussen de knoflook fijn.

8
8
  • 45 ml milde olijfolie

Verhit de rest van de olie in een kleine koekenpan en fruit de knoflook 2 min. op laag vuur.

9
9
  • 1 el gemalen kurkuma (koenjit)
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • ¼ tl chilivlokken

Voeg de kurkuma, het komijnzaad en de chilivlokken toe, verwarm 1 min. en zet dan het vuur uit.

10
10

Laat in 20 min. afkoelen tot kamertemperatuur. Schenk de specerijenolie in een kom en breng op smaak met zout.

11
11
  • ½ citroen

Pers de halve citroen uit. Voeg 2 el citroensap (per 4 personen) al kloppend met een garde toe aan de specerijenolie.

12
12
  • 20 g verse platte peterselie
  • 15 g verse munt

Rasp de rest van de bloemkool fijn. Haal de blaadjes van de peterselie en munt en snijd grof.

13
13
  • 66 g zongerijpte granaatappelpitjes

Schep de afgekoelde bloemkool om met de geraspte bloemkool, ⅔ van de verse kruiden en de granaatappelpitjes.

14
14

Voeg de specerijenolie toe en meng tot alles mooi geel is.

15
15
  • 34 g zongerijpte granaatappelpitjes

Serveer met de rest van de granaatappelpitjes en strooi de rest van de verse kruiden over de salade.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.