La­sag­ne al sal­mo­ne van Ma­rio Uva

Oftewel een heerlijke lasagne met zalmfilet, cherrytomaten en Grana Padano

  • hoofdgerecht
  • 6 personen
  • 925 kcal voedingswaarden
    • 40 min. bereiden
    • 50 min. oventijd
(8) waardeer
italiaans hoofdgerecht Oftewel een heerlijke lasagne met zalmfilet, cherrytomaten en Grana Padano 6 personen
5 8

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
  • vershoudfolie
  • ovenschaal (30 x 20 cm, ingevet)
  • ovenschaal (18 x 12 cm, ingevet)
  • staafmixer met bakje
  • pastamachine
  • ovenschaal (34 x 23 cm, ingevet)

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Meng ¾ van het bloem met de eieren en kneed in 10 min. tot een gladde deegbal. Wikkel deze in vershoudfolie en laat tot gebruik rusten in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 100 °C. Leg de zalm in de middelgrote ovenschaal en leg het takje rozemarijn erop. Besprenkel met de witte wijn en bestrooi met peper en zout. Leg de cherrytomaten (met kroontjes) eromheen. Doe de pijnboompitten in de kleinste ovenschaal en bestrooi met een snuf zout. Zet de ovenschalen naast elkaar ca. 30 min. in de oven tot de vis gaar is. Schep de pijnboompitten halverwege om; ze blijven licht van kleur. Haal alles uit de oven en laat afkoelen.
  3. Rasp de Grana Padano. Smelt de boter in een steelpan met dikke bodem op laag vuur. Meng de rest van de bloem erdoor en laat op laag vuur 3 min. garen (roux). Voeg al roerend met een garde in delen de melk toe. Voeg de volgende scheut melk pas toe wanneer de vorige is opgenomen, net zo lang tot er een gladde bechamelsaus ontstaat. Laat al roerend 2-3 min. zacht koken en breng op smaak met peper en zout. Doe de dille, bieslook, het basilicum, de zongedroogde tomaatjes en kappertjes in het bakje van de staafmixer en maal fijn. Voeg toe aan de saus en zet het vuur uit. Voeg als laatste 200 g kaas toe en meng alles goed. Houd de rest van de kaas apart.
  4. Neem het pastadeeg uit de koelkast en verdeel het in vieren. Strooi een beetje bloem tussen de rollers van de pastamachine. Bestrooi een plak deeg met wat bloem en haal hem 2 keer door de pastamachine op de breedste stand. Zet de machine op de volgende (smallere) stand en haal het deeg er weer 2 keer doorheen. Ga zo door met doorhalen en versmallen van de stand, tot je vellen van 1 mm dikte hebt. Bestrooi het deeg tussendoor en als het de juiste dikte heeft met wat bloem, dat voorkomt plakken. Herhaal met de rest van het deeg.
  5. Leg de plakken deeg op een met bloem bestoven werkvlak en snijd in 16 lasagne­ vellen van 28 cm lang. Het maakt niet uit als ze niet allemaal gelijk zijn qua breedte.
  6. Verhoog de oventemperatuur naar 180 °C. Breng een pan met ruim water en zout aan de kook. Zet daarnaast een diepe pan koud water. Kook telkens 4 vellen tegelijk 30 sec. Neem met een schuimspaan uit de pan en leg ze vervolgens in de pan met koud water. Neem de teruggekoelde vellen uit de pan en leg ze op een droge, schone theedoek.
  7. Maak de zalm los met 2 vorken, houd de tomaatjes apart. Bedek de bodem van de ovenschaal met 2 pasta­ vellen. Verdeel daarover een laagje saus, ¼ van de zalm en weer 2 lasagnevellen. Verdeel daarover een laag saus met ¼ van de pijnboompitten en 25 g geraspte kaas. Ga zo door tot alles op is; eindig met een laag saus, pijnboompitten en kaas. Bak de lasagne ca. 20 min. in het midden van de oven. Serveer de lasagne met de gepofte cherrytomaten erop en de rucola erbij. Druppel de olie erover.

bereidingstip:

Geen pastamachine? Gebruik dan 750 g kant-en-klare koelverse lasagnevellen en verleng de kooktijd met 1.5 min.

combinatietip:

Lekker met een groene salade met frisse dressing.

bewaartip:

Je kunt de lasagne 1 dag van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast en verwarm afgedekt met aluminiumfolie 20 min. in de oven op 180 °C.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 925 kcal
  • eiwit 45 g
  • koolhydraten 58 g
  • vet 56 g
    waarvan verzadigd 23 g
  • natrium 680 mg
  • vezels 3 g
Tags
Ook te zien in

Lasagne al salmone van Mario Uva

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

La­sag­ne al sal­mo­ne van Ma­rio Uva

1
1
  • 300 g patentbloem
  • 3 grote eieren

Meng het bloem met de eieren en kneed in 10 min. tot een gladde deegbal.

2
2

Wikkel deze in vershoudfolie en laat tot gebruik rusten in de koelkast.

3
3
  • 300 g zalmfilet
  • 1 takje verse rozemarijn

Verwarm de oven voor op 100 °C. Leg de zalm in de middelgrote ovenschaal en leg het takje rozemarijn erop.

4
4
  • 2 el witte wijn
  • 150 g cherrytomaten

Besprenkel met de witte wijn en bestrooi met peper en zout. Leg de cherrytomaten (met kroontjes) eromheen.

5
5
  • 110 g pijnboompitten

Doe de pijnboompitten in de kleinste ovenschaal en bestrooi met een snuf zout. Zet de ovenschalen naast elkaar ca. 30 min. in de oven tot de vis gaar is.

6
6

Schep de pijnboompitten halverwege om; ze blijven licht van kleur. Haal alles uit de oven en laat afkoelen.

7
7
  • 300 g Grana Padano
  • 80 g ongezouten roomboter
  • 100 g patentbloem

Rasp de Grana Padano. Smelt de boter in een steelpan met dikke bodem op laag vuur. Meng de rest van de bloem erdoor en laat op laag vuur 3 min. garen (roux).

8
8
  • 1 liter volle melk

Voeg al roerend met een garde in delen de melk toe. Voeg de volgende scheut melk pas toe wanneer de vorige is opgenomen, net zo lang tot er een gladde bechamelsaus ontstaat.

9
9

Laat al roerend 2-3 min. zacht koken en breng op smaak met peper en zout.

10
10
  • 7½ verse dille
  • 10 g verse bieslook
  • 7½ g verse basilicum
  • 75 g zongedroogde tomaten
  • 1 el kappertjes

Doe de dille, bieslook, het basilicum, de zongedroogde tomaatjes en kappertjes in het bakje van de staafmixer en maal fijn.

11
11

Voeg toe aan de saus en zet het vuur uit. Voeg als laatste 200 g kaas toe en meng alles goed. Houd de rest van de kaas apart.

12
12

Neem het pastadeeg uit de koelkast en verdeel het in vieren. Strooi een beetje bloem tussen de rollers van de pastamachine.

13
13

Bestrooi een plak deeg met wat bloem en haal hem 2 keer door de pastamachine op de breedste stand. Zet de machine op de volgende (smallere) stand en haal het deeg er weer 2 keer doorheen.

14
14

Ga zo door met doorhalen en versmallen van de stand, tot je vellen van 1 mm dikte hebt.

15
15

Bestrooi het deeg tussendoor en als het de juiste dikte heeft met wat bloem, dat voorkomt plakken. Herhaal met de rest van het deeg.

16
16

Leg de plakken deeg op een met bloem bestoven werkvlak en snijd in 16 lasagne­ vellen van 28 cm lang. Het maakt niet uit als ze niet allemaal gelijk zijn qua breedte.

17
17

Verhoog de oventemperatuur naar 180 °C.

18
18

Breng een pan met ruim water en zout aan de kook. Zet daarnaast een diepe pan koud water.

19
19

Kook telkens 4 vellen tegelijk 30 sec. Neem met een schuimspaan uit de pan en leg ze vervolgens in de pan met koud water.

20
20

Neem de teruggekoelde vellen uit de pan en leg ze op een droge, schone theedoek.

21
21

Maak de zalm los met 2 vorken, houd de tomaatjes apart.

22
22

Bedek de bodem van de ovenschaal met 2 pasta­ vellen. Verdeel daarover een laagje saus, ¼ van de zalm en weer 2 lasagnevellen.

23
23

Verdeel daarover een laag saus met ¼ van de pijnboompitten en 25 g geraspte kaas. Ga zo door tot alles op is; eindig met een laag saus, pijnboompitten en kaas.

24
24

Bak de lasagne ca. 20 min. in het midden van de oven.

25
25
  • 75 g rucola
  • ½ el extra vierge olijfolie

Serveer de lasagne met de gepofte cherrytomaten erop en de rucola erbij. Druppel de olie erover.

bereidingstip:

Geen pastamachine? Gebruik dan 750 g kant-en-klare koelverse lasagnevellen en verleng de kooktijd met 1.5 min.

combinatietip:

Lekker met een groene salade met frisse dressing.

bewaartip:

Je kunt de lasagne 1 dag van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast en verwarm afgedekt met aluminiumfolie 20 min. in de oven op 180 °C.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.