Bo­ter­koek

Niets lekkerder bij de koffie dan een verse boterkoek die net uit de oven komt.

  • gebak
  • 24 stuks
  • 165 kcal voedingswaarden
    • 20 min. bereiden
    • 5 uur wachten
    • 35 min. oventijd
(26) waardeer
hollands gebak Niets lekkerder bij de koffie dan een verse boterkoek die net uit de oven komt. 24 stuks
4 26

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
  • vershoudfolie
  • bakpapier
  • ovenschaal (18 x 28 cm)
  • bakkwastje

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Zeef de bloem en suiker boven een kom. Snijd de boter in 3 plakken, leg op het bloemmengsel en snijd met 2 messen in stukjes. Voeg het zout toe en kneed met koude handen snel tot een deegbal. Verpak in vershoudfolie en laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de ovenschaal of brownievorm met bakpapier en verdeel het deeg erover. Strijk glad met de bolle kant van een lepel.
  3. Klop het ei los en bestrijk met behulp van de bakkwast de bovenkant van het deeg ermee. Snijd een ruitpatroon in de bovenkant van het deeg, zo voorkom je dat het ei straks loslaat. Bak de boterkoek in 30-35 min. goudbruin. Laat minimaal 4 uur (liever langer) afkoelen, en snijd in stukjes.

bewaartip:

Je kunt de boterkoek 3 dagen van tevoren maken. Bewaar in een luchtdichte trommel.

video

Bo­ter­koek

- 00:37 min.

Advertentie

Voedingswaarden (per stuk)
  • energie 165 kcal
  • eiwit 2 g
  • koolhydraten 19 g
    waarvan suikers 11 g
  • vet 9 g
    waarvan verzadigd 6 g
  • natrium 40 mg
  • vezels 1 g
Tags
Ook te zien in

Boterkoek

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Bo­ter­koek

1
1
  • 300 patent tarwebloem
  • 250 g witte basterdsuiker

Zeef de bloem en suiker boven een kom.

2
2
  • 250 g ongezouten roomboter

Snijd de boter in 3 plakken, leg op het bloemmengsel en snijd met 2 messen in stukjes.

3
3
  • 1 mespunt zout

Voeg het zout toe en kneed met koude handen snel tot een deegbal. Verpak in vershoudfolie en laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

4
4

Verwarm de oven voor op 180 °C.

5
5

Bekleed de ovenschaal of brownievorm met bakpapier en verdeel het deeg erover. Strijk glad met de bolle kant van een lepel.

6
6
  • 1 middelgroot ei

Klop het ei los en bestrijk met behulp van de bakkwast de bovenkant van het deeg ermee.

7
7

Snijd een ruitpatroon in de bovenkant van het deeg, zo voorkom je dat het ei straks loslaat.

8
8

Bak de boterkoek in 30-35 min. goudbruin. Laat minimaal 4 uur (liever langer) afkoelen, en snijd in stukjes.

bewaartip:

Je kunt de boterkoek 3 dagen van tevoren maken. Bewaar in een luchtdichte trommel.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.