Prei­stamp­pot­je met ge­bak­ken zalm en bier­saus

Zalm met roomsaus wordt zalm met biersaus. Proost?

(3) waardeer
hollands hoofdgerecht Zalm met roomsaus wordt zalm met biersaus. Proost? 4 personen
5 3

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
  • pureestamper

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en breng ze in een pan water met zout aan de kook. Kook de aardappelen in 20 min. gaar. Verwijder ondertussen de onderkant en de harde kern van de venkelknol. Snijd de venkel in blokjes van 1 cm. Snijd de preien in ringen, was ze en laat uitlekken. Verhit 15 g boter (per 4 personen) in een hapjespan en bak de venkel 5 min. op middelhoog vuur. Voeg na 3 min. het water toe. Voeg de prei toe en stoof nog 5 min. mee.
  2. Snipper ondertussen de sjalot. Verhit 15 g boter (per 4 personen) in een steelpan en fruit de sjalot 2 min. Voeg het bier toe en laat 2 min. op laag vuur inkoken. Voeg de slagroom toe en laat inkoken tot sausdikte (ongeveer tot ⅓). Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  3. Giet ondertussen de aardappelen af en doe terug in de pan. Verwarm 25 g boter (per 4 personen) met de melk en voeg toe aan de hete aardappelen. Stamp met de pureestamper tot puree. Schep de venkel en prei erdoor en breng op smaak met peper en zout.
  4. Dep de zalmfilets droog met keukenpapier. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de zalmfilets 3 min. op hoog vuur op de huidkant. Zet het vuur laag, keer de zalmfilets voorzichtig en bak nog 2 min. op de andere zijde. Snijd de peterselie fijn. Meng de helft van de peterselie door de stamppot en de andere helft door de saus. Verdeel de stamppot over de borden. Leg de zalm erop en schep de saus erover.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 760 kcal
  • eiwit 29 g
  • koolhydraten 45 g
  • vet 50 g
    waarvan verzadigd 25 g
  • natrium 360 mg
  • vezels 8 g
Tags
Ook te zien in

Preistamppotje met gebakken zalm en biersaus

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Prei­stamp­pot­je met ge­bak­ken zalm en bier­saus

1
1
  • 1 kg kruimige aardappel

Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en breng ze in een pan water met zout aan de kook. Kook de aardappelen in 20 min. gaar.

2
2
  • 1 verse venkelknol

Verwijder ondertussen de onderkant en de harde kern van de venkelknol. Snijd de venkel in blokjes van 1 cm.

3
3
  • 2 dunne preien
  • 15 g roomboter

Snijd de preien in ringen, was ze en laat uitlekken. Verhit de boter in een hapjespan en bak de venkel 5 min. op middelhoog vuur.

4
4
  • 75 ml water

Voeg na 3 min. het water toe. Voeg de prei toe en stoof nog 5 min. mee.

5
5
  • 1 sjalot
  • 15 g roomboter

Snipper ondertussen de sjalot. Verhit de boter in een steelpan en fruit de sjalot 2 min.

6
6
  • 3 el Texels Skuumkoppe
  • 200 verse slagroom

Voeg het bier toe en laat 2 min. op laag vuur inkoken. Voeg de slagroom toe en laat inkoken tot sausdikte (ongeveer tot ⅓).

7
7

Breng op smaak met peper en eventueel zout.

8
8
  • 25 g roomboter
  • 150 ml melk

Giet ondertussen de aardappelen af en doe terug in de pan. Verwarm de boter met de melk en voeg toe aan de hete aardappelen.

9
9

Stamp met de pureestamper tot puree. Schep de venkel en prei erdoor en breng op smaak met peper en zout.

10
10
  • 4 zalmfilets op de huid
  • 15 g roomboter

Dep de zalmfilets droog met keukenpapier. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de zalmfilets 3 min. op hoog vuur op de huidkant.

11
11

Zet het vuur laag, keer de zalmfilets voorzichtig en bak nog 2 min. op de andere zijde.

12
12
  • 15 g verse peterselie

Snijd de peterselie fijn. Meng de helft van de peterselie door de stamppot en de andere helft door de saus.

13
13

Verdeel de stamppot over de borden. Leg de zalm erop en schep de saus erover.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.