Preistamppotje met gebakken zalm en biersaus
Zalm met roomsaus wordt zalm met biersaus. Proost?

Advertentie
Ingrediënten
- 1 kg kruimige aardappel
- 1 verse venkelknol
- 2 dunne preien
- 70 g ongezouten roomboter
- 75 ml water
- 1 sjalot
- 3 el Texels Skuumkoppe (bier)
- 200 verse slagroom
- 150 ml melk
- 4 zalmfilets op de huid
- 15 g verse peterselie
Keukenspullen
- pureestamper
Advertentie
Bereiden
- Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en breng ze in een pan water met zout aan de kook. Kook de aardappelen in 20 min. gaar. Verwijder ondertussen de onderkant en de harde kern van de venkelknol. Snijd de venkel in blokjes van 1 cm. Snijd de preien in ringen, was ze en laat uitlekken. Verhit 15 g boter (per 4 personen) in een hapjespan en bak de venkel 5 min. op middelhoog vuur. Voeg na 3 min. het water toe. Voeg de prei toe en stoof nog 5 min. mee.
- Snipper ondertussen de sjalot. Verhit 15 g boter (per 4 personen) in een steelpan en fruit de sjalot 2 min. Voeg het bier toe en laat 2 min. op laag vuur inkoken. Voeg de slagroom toe en laat inkoken tot sausdikte (ongeveer tot ⅓). Breng op smaak met peper en eventueel zout.
- Giet ondertussen de aardappelen af en doe terug in de pan. Verwarm 25 g boter (per 4 personen) met de melk en voeg toe aan de hete aardappelen. Stamp met de pureestamper tot puree. Schep de venkel en prei erdoor en breng op smaak met peper en zout.
- Dep de zalmfilets droog met keukenpapier. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de zalmfilets 3 min. op hoog vuur op de huidkant. Zet het vuur laag, keer de zalmfilets voorzichtig en bak nog 2 min. op de andere zijde. Snijd de peterselie fijn. Meng de helft van de peterselie door de stamppot en de andere helft door de saus. Verdeel de stamppot over de borden. Leg de zalm erop en schep de saus erover.
Advertentie
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
- energie 760 kcal
- eiwit 29 g
- koolhydraten 45 g
-
vet 50 g
waarvan verzadigd 25 g - natrium 360 mg
- vezels 8 g
Ook te zien in
Preistamppotje met gebakken zalm en biersaus
terug naar receptLet op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Preistamppotje met gebakken zalm en biersaus
- 1 kg kruimige aardappel
Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en breng ze in een pan water met zout aan de kook. Kook de aardappelen in 20 min. gaar.
- 1 verse venkelknol
Verwijder ondertussen de onderkant en de harde kern van de venkelknol. Snijd de venkel in blokjes van 1 cm.
- 2 dunne preien
- 15 g ongezouten roomboter
Snijd de preien in ringen, was ze en laat uitlekken. Verhit de boter in een hapjespan en bak de venkel 5 min. op middelhoog vuur.
- 75 ml water
Voeg na 3 min. het water toe. Voeg de prei toe en stoof nog 5 min. mee.
- 1 sjalot
- 15 g ongezouten roomboter
Snipper ondertussen de sjalot. Verhit de boter in een steelpan en fruit de sjalot 2 min.
- 3 el Texels Skuumkoppe
- 200 verse slagroom
Voeg het bier toe en laat 2 min. op laag vuur inkoken. Voeg de slagroom toe en laat inkoken tot sausdikte (ongeveer tot ⅓).
Breng op smaak met peper en eventueel zout.
- 25 g ongezouten roomboter
- 150 ml melk
Giet ondertussen de aardappelen af en doe terug in de pan. Verwarm de boter met de melk en voeg toe aan de hete aardappelen.
Stamp met de pureestamper tot puree. Schep de venkel en prei erdoor en breng op smaak met peper en zout.
- 4 zalmfilets op de huid
- 15 g ongezouten roomboter
Dep de zalmfilets droog met keukenpapier. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de zalmfilets 3 min. op hoog vuur op de huidkant.
Zet het vuur laag, keer de zalmfilets voorzichtig en bak nog 2 min. op de andere zijde.
- 15 g verse peterselie
Snijd de peterselie fijn. Meng de helft van de peterselie door de stamppot en de andere helft door de saus.
Verdeel de stamppot over de borden. Leg de zalm erop en schep de saus erover.