Ja­mie Oli­ver's has­sel­back

Op Jamie kun je wel vertrouwen. Dit bijgerecht doet echt niet onder voor het hoofdgerecht.

(5) waardeer
amerikaans bijgerecht Op Jamie kun je wel vertrouwen. Dit bijgerecht doet echt niet onder voor het hoofdgerecht. 10 personen
4 5

Advertentie

Ingrediënten

10 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • grote braadslede
  • vijzel
  • ruime ovenschaal
  • keukenmachine

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Het is het makkelijkst om de aardappel tussen de stelen van 2 houten pollepels, of op een eetlepel te leggen, zodat je er tijdens het insnijden niet helemaal doorheen gaat. Maak over het hele oppervlak om de ½ cm een sneetje, herhaal dit met de rest van de aardappelen en leg ze in de braadslede. Ris de helft van de tijmblaadjes boven een vijzel, doe de olie erbij en kneus ze. Schep ze over de aardappeltjes, zorg dat het vet goed in de sneetjes komt en kruid ze met zeezout en zwarte peper. Bak ze 1 uur of tot ze goudbruin en gaar zijn.
  2. Scheur het brood ondertussen in stukjes in de ovenschaal, strooi er de hazelnoten bij en rooster ca. 10 min. in de oven. Haal ze eruit, laat afkoelen en doe ze in de keukenmachine. Ris er het grootste deel van de rest van de tijmblaadjes bij. Voeg wat zeezout en zwarte peper en de helft van de kaas toe en maal de broodstukjes tot grove kruimels.
  3. Strooi het kruim na een uur oventijd op de aardappeltjes en kruimel er bij elk een klein beetje van de rest van de blauwaderkaas over. Maak de rest van de takjes tijm aan met een beetje olie en strooi ze er nonchalant over. Zet de aardappeltjes nog ca. 10 min. terug in de oven of tot de kaas gesmolten is, en zet ze op tafel.

bereidingstip:

Het bijzondere aan dit bijgerecht zijn alle sneetjes die je in de aardappelen maakt zonder er helemaal doorheen te gaan, als een harmonica. Het ziet er niet alleen prachtig uit, maar zorgt ook dat de aardappel de smaken optimaal absorbeert en extra krokant wordt. Gebruik het liefst kleine aardappelen en was ze goed. Grotere moet je doormidden snijden en op de platte kant leggen.

bewaartip:

Je kunt de aardappeltjes voorbereiden tot het punt dat je ze bakt. Op de dag zelf hoef je ze dan alleen af te bakken, af te maken met de topping en gloeiendheet en krokant op tafel te zetten.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 355 kcal
  • eiwit 8 g
  • koolhydraten 50 g
  • vet 12 g
    waarvan verzadigd 3 g
  • natrium 440 mg
  • vezels 8 g
Tags
Ook te zien in

Jamie Oliver's hasselback

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ja­mie Oli­ver's has­sel­back

1
1

Verwarm de oven voor op 180 °C.

2
2
  • 2 kg iets kruimige aardappelen

Het is het makkelijkst om de aardappel tussen de stelen van 2 houten pollepels, of op een eetlepel te leggen, zodat je er tijdens het insnijden niet helemaal doorheen gaat.

3
3

Maak over het hele oppervlak om de ½ cm een sneetje, herhaal dit met de rest van de aardappelen en leg ze in de braadslede.

4
4
  • 3¾ g verse tijm
  • 4 el (olijf)olie

Ris de helft van de tijmblaadjes boven een vijzel, doe de olie erbij en kneus ze.

5
5
  • 1 tl zeezout
  • ½ tl zwarte peper

Schep ze over de aardappeltjes, zorg dat het vet goed in de sneetjes komt en kruid ze met zeezout en zwarte peper.

6
6

Bak ze 1 uur of tot ze goudbruin en gaar zijn.

7
7
  • 50 g oud brood
  • 40 g ongebrande hazelnoten

Scheur het brood ondertussen in stukjes in de ovenschaal, strooi er de hazelnoten bij en rooster ca. 10 min. in de oven.

8
8

Haal ze eruit, laat afkoelen en doe ze in de keukenmachine.

9
9
  • 3 g verse tijm

Ris er het grootste deel van de rest van de tijmblaadjes bij.

10
10
  • 1 tl zeezout
  • ½ tl zwarte peper
  • 50 g Danablu blauwaderkaas 50+

Voeg wat zeezout en zwarte peper, de kaas toe en maal de broodstukjes tot grove kruimels.

11
11
  • 50 g Danablu blauwaderkaas 50+

Strooi het kruim na een uur oventijd op de aardappeltjes en kruimel er bij elk een klein beetje van de rest van de blauwaderkaas over.

12
12
  • ¾ g verse tijm
  • ½ el (olijf)olie

Maak de rest van de takjes tijm aan met een beetje olie en strooi ze er nonchalant over.

13
13

Zet de aardappeltjes nog ca. 10 min. terug in de oven of tot de kaas gesmolten is, en zet ze op tafel.

bereidingstip:

Het bijzondere aan dit bijgerecht zijn alle sneetjes die je in de aardappelen maakt zonder er helemaal doorheen te gaan, als een harmonica. Het ziet er niet alleen prachtig uit, maar zorgt ook dat de aardappel de smaken optimaal absorbeert en extra krokant wordt. Gebruik het liefst kleine aardappelen en was ze goed. Grotere moet je doormidden snijden en op de platte kant leggen.

bewaartip:

Je kunt de aardappeltjes voorbereiden tot het punt dat je ze bakt. Op de dag zelf hoef je ze dan alleen af te bakken, af te maken met de topping en gloeiendheet en krokant op tafel te zetten.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.