Teacakes met citroen, blauwe bessen en amandel van Yotam Ottolenghi
De naam verklapt het al: deze cakejes doen het fantastisch bij een kop thee.

Advertentie
Ingrediënten
- 45 g tarwebloem (+ extra om te bestuiven)
- 190 g ongezouten roomboter (+ extra om in te vetten)
- 190 g fijne kristalsuiker
- 1 tl citroenrasp
- 4 middelgrote eieren
- 190 g gemalen amandelen
- ¼ tl bakpoeder
- 1 snufje zout
- 95 ml citroensap
- 150 g verse blauwe bessen
- 160 g poedersuiker
Keukenspullen
- muffinvorm met 12 holtes
- mixer met bisschopshaak
- sateprikker
Advertentie
Bereiden
- Verhit de oven tot 160 °C. Vet de cups van de muffinvorm in met boter en bestuif ze goed met bloem. Schud het teveel aan bloem uit de vorm. Doe de boter, suiker en het citroenrasp in de kom van de mixer. Klop de eieren los. Klop alles op halfhoge tot hoge snelheid tot een bleke massa, voeg de eieren toe en ook de gemalen amandelen in 3 of 4 porties. Zeef de bloem met het bakpoeder en zout in een kom, schud dit alles in de kom van de mixer en klop op lage snelheid. Voeg tot slot het citroensap toe.
- Schep het beslag in de vormpjes en verdeel er ⅔ van de blauwe bessen over: druk ze iets naar beneden zodat ze in het beslag wegzakken. De reden dat we dit doen (in plaats van de bessen door het beslag te mengen) is dat elk cakeje zo evenveel bessen bevat. Bak de cakejes 30 min. tot de randen goudbruin zijn en een in het midden erin gestoken satéprikker er schoon uitkomt. Laat de cakejes 10 min. in de vorm afkoelen voor je ze omgekeerd op een rooster zet. Zet opzij om de cakejes volledig koud te laten worden.
- Roer voor het glazuur de poedersuiker en het citroensap in een kom tot het dik vloeibaar is. Schep het glazuur over de cakejes: het moet over de randen naar beneden druipen zodat de cakejes volledig worden bedekt. Leg de overgebleven bessen op het midden van de cakejes – het moeten er voldoende zijn om 3 stuks op elk cakeje te leggen – en dien ze op.
bewaartip:
De ongeglazuurde cakejes kun je 3 dagen bewaren in een goed gesloten trommel. Je kunt ze ook invriezen, dan zijn ze maximaal 3 maanden houdbaar.
Advertentie
Voedingswaarden (per stuk)
- energie 390 kcal
- eiwit 7 g
- koolhydraten 36 g
-
vet 24 g
waarvan verzadigd 10 g - natrium 40 mg
- vezels 2 g
Ook te zien in
Teacakes met citroen, blauwe bessen en amandel van Yotam Ottolenghi
terug naar receptLet op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Teacakes met citroen, blauwe bessen en amandel van Yotam Ottolenghi
Verhit de oven tot 160 °C.
- 45 g tarwebloem
Vet de cups van de muffinvorm in met boter en bestuif ze goed met bloem. Schud het teveel aan bloem uit de vorm.
- 190 g ongezouten roomboter
- 190 g fijne kristalsuiker
- 1 tl citroenrasp
Doe de boter, suiker en het citroenrasp in de kom van de mixer.
- 4 middelgrote eieren
- 190 g gemalen amandelen
Klop de eieren los. Klop alles op halfhoge tot hoge snelheid tot een bleke massa, voeg de eieren toe en ook de gemalen amandelen in 3 of 4 porties.
- ¼ tl bakpoeder
- 1 snufje zout
- 60 ml citroensap
Zeef de bloem met het bakpoeder en zout in een kom, schud dit alles in de kom van de mixer en klop op lage snelheid. Voeg tot slot het citroensap toe.
- 100 g verse blauwe bessen
Schep het beslag in de vormpjes en verdeel er de blauwe bessen over: druk ze iets naar beneden zodat ze in het beslag wegzakken.
De reden dat we dit doen (in plaats van de bessen door het beslag te mengen) is dat elk cakeje zo evenveel bessen bevat.
Bak de cakejes 30 min. tot de randen goudbruin zijn en een in het midden erin gestoken satéprikker er schoon uitkomt.
Laat de cakejes 10 min. in de vorm afkoelen voor je ze omgekeerd op een rooster zet. Zet opzij om de cakejes volledig koud te laten worden.
- 160 g poedersuiker
- 35 ml citroensap
Roer voor het glazuur de poedersuiker en het citroensap in een kom tot het dik vloeibaar is.
Schep het glazuur over de cakejes: het moet over de randen naar beneden druipen zodat de cakejes volledig worden bedekt.
- 50 g verse blauwe bessen
Leg de overgebleven bessen op het midden van de cakejes – het moeten er voldoende zijn om 3 stuks op elk cakeje te leggen – en dien ze op.
bewaartip:
De ongeglazuurde cakejes kun je 3 dagen bewaren in een goed gesloten trommel. Je kunt ze ook invriezen, dan zijn ze maximaal 3 maanden houdbaar.