Bloem­kool­gra­tin met ma­kreel

Makreel, cheddar en bloemkool: 't is een goed trio, geloof ons maar.

(9) waardeer
hoofdgerecht Makreel, cheddar en bloemkool: 't is een goed trio, geloof ons maar. 4 personen
4 9

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • ovenschaal (20 x 30)

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Halveer de Amsterdamse uien en verdeel de makreel in flakes. Rasp de cheddar. Snijd de bloemkool in roosjes en kook deze 6 min.
  2. Smelt ondertussen de boter in een steelpan met dikke bodem op laag vuur. Meng de bloem erdoor en laat op laag vuur al roerend in 3 min. gaar worden. Voeg al roerend met een garde de melk in scheutjes toe. Voeg de volgende scheut pas toe als de vorige is opgenomen. Schep de dragon en de helft van de cheddar erdoor en laat op laag vuur al roerend 2-3 min. zachtjes koken. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  3. Giet de bloemkool af en doe samen met de ui en makreel in de ingevette ovenschaal. Schep de kaassaus erover. Leg de aardappelschijfjes er dakpansgewijs op en bestrooi met de rest van de cheddar. Bak in het midden van de oven in ca. 25 min. goudbruin en gaar.

variatietip:

In plaats van de cheddar Tophat kun je ook Red cheddar (pakje 120 g, Build Your Burger) gebruiken. Scheur deze kaas voor gebruik in stukjes.

variatietip:

Geen fan van makreel? Je kunt makreel ook vervangen door 2 uitgelekte blikjes tonijn in zonnebloemolie.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 645 kcal
  • eiwit 29 g
  • koolhydraten 46 g
  • vet 37 g
    waarvan verzadigd 18  g
  • natrium 640 mg
  • vezels 7 g
Tags
Ook te zien in

Bloemkoolgratin met makreel

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Bloem­kool­gra­tin met ma­kreel

1
1

Verwarm de oven voor op 180 °C.

2
2
  • 160 g Amsterdamse uien
  • 260 g verse gerookte makreelfilet
  • 90 g Cheddar Tophat 48+
  • 1 bloemkool

Halveer de Amsterdamse uien en verdeel de makreel in flakes. Rasp de cheddar. Snijd de bloemkool in roosjes en kook deze 6 min.

3
3
  • 50 g ongezouten boter
  • 60 g tarwebloem

Smelt ondertussen de boter in een steelpan met dikke bodem op laag vuur. Meng de bloem erdoor en laat op laag vuur al roerend in 3 min. gaar worden.

4
4
  • 500 ml volle melk

Voeg al roerend met een garde de melk in scheutjes toe. Voeg de volgende scheut pas toe als de vorige is opgenomen.

5
5
  • 2 tl gedroogde dragon

Schep de dragon en de helft van de cheddar erdoor en laat op laag vuur al roerend 2-3 min. zachtjes koken. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

6
6

Giet de bloemkool af en doe samen met de ui en makreel in de ingevette ovenschaal. Schep de kaassaus erover.

7
7
  • 450 g roodschillige aardappelschijfjes

Leg de aardappelschijfjes er dakpansgewijs op en bestrooi met de rest van de cheddar. Bak in het midden van de oven in ca. 25 min. goudbruin en gaar.

variatietip:

In plaats van de cheddar Tophat kun je ook Red cheddar (pakje 120 g, Build Your Burger) gebruiken. Scheur deze kaas voor gebruik in stukjes.

variatietip:

Geen fan van makreel? Je kunt makreel ook vervangen door 2 uitgelekte blikjes tonijn in zonnebloemolie.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.