Piz­za bi­an­ca met spek, ri­cot­ta & pro­vo­lo­ne

Een pizza vol gesmolten kaas, wie wil dat nou niet.

  • bijgerecht
  • 4 personen
  • 880 kcal voedingswaarden
    • 35 min. bereiden
    • 24 u. 30 min. wachten
    • 40 min. oventijd
(3) waardeer
italiaans bijgerecht Een pizza vol gesmolten kaas, wie wil dat nou niet. 4 personen
4 3

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
  • bakpapier
  • pizzasteen

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Los het zout op in 265 ml koud water in een kom. Voeg in 1 keer de bloem en dan de gist toe. Mix 2 min. met een mixer met deeghaken. Voeg in een dun straaltje de olijfolie toe. Kneed nog 4 min. met de mixer of met de hand. Haal het deeg uit de mengkom. Bol het deeg op door de zijkanten naar onderen te vouwen, het deeg een kwartslag te draaien en die handeling te herhalen. Leg het deeg in een ingevette kom, dek af en zet onder in de koelkast en laat het daar 20 uur rijpen.
  2. Neem het deeg uit de koelkast en laat 30 min. op kamertemperatuur komen. Verdeel in 4 gelijke porties. Bol de deegstukken op volgens de hierboven beschreven methode. Leg ze op een platte schaal of een met bakpapier beklede bakplaat Laat afgedekt 3 tot 4 uur rijzen op kamertemperatuur, tot het deeg in volume is verdubbeld.
  3. Verwarm de oven met daarin een pizzasteen voor op 250 °C. Bak de plakjes ontbijtspek krokant in een koekenpan zonder olie of boter. Laat uitlekken op keukenpapier. Bestuif het werkblad met wat griesmeel. Neem een bol deeg en vorm er een pizza bodem van. Druk daarvoor de bol plat en duw met je vingers tot de pizza een diameter van ca. 25 cm heeft en de rand hoger is dan het midden. Klop het overtollige griesmeel eraf.
  4. Verdeel ¼ van de ricotta over elke pizzabodem en laat 1 cm aan de rand vrij. Verdeel ¼ van het spek en ¼ van de tomatenpartjes erover. Rasp er ¼ van de provolone over. Schep de pizza met een pizzaschep op de pizzasteen. Bak in 4-7 min. gaar in de oven. Schep de pizza uit de oven en bestrooi met wat gescheurde basilicumblaadjes. Serveer direct. Bak zo nog 3 pizza’s.

variatietip:

Je kunt de griesmeel eventueel vervangen door bloem. De pizza kan dan wel meer aan de ondergrond blijven plakken.

variatietip:

Je kunt de provolone vervangen door Leerdammer kaasplakken (pakje 160 g).

kookstaptip:

Heb je geen pizzasteen, verwarm dan je bakplaat 30 minuten mee met de oven. Gebruik wel altijd bakpapier of een pizzaschep!

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 880 kcal
  • eiwit 35 g
  • koolhydraten 95 g
  • vet 39 g
    waarvan verzadigd 18 g
  • natrium 1.800 mg
  • vezels 5 g
Tags
Ook te zien in

Pizza bianca met spek, ricotta & provolone

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Piz­za bi­an­ca met spek, ri­cot­ta & pro­vo­lo­ne

1
1
  • 10 g zout
  • 500 g Tipo 00 bloem voor pizzadeeg
  • 3½ g gedroogde gist

Los het zout op in 265 ml koud water in een kom. Voeg in 1 keer de bloem en dan de gist toe.

2
2
  • 1 el traditionele olijfolie

Mix 2 min. met een mixer met deeghaken. Voeg in een dun straaltje de olijfolie toe. Kneed nog 4 min. met de mixer of met de hand.

3
3

Haal het deeg uit de mengkom. Bol het deeg op door de zijkanten naar onderen te vouwen, het deeg een kwartslag te draaien en die handeling te herhalen.

4
4

Leg het deeg in een ingevette kom, dek af en zet onder in de koelkast en laat het daar 20 uur rijpen.

5
5

Neem het deeg uit de koelkast en laat 30 min. op kamertemperatuur komen. Verdeel in 4 gelijke porties.

6
6

Bol de deegstukken op volgens de hierboven beschreven methode. Leg ze op een platte schaal of een met bakpapier beklede bakplaat.

7
7

Laat afgedekt 3 tot 4 uur rijzen op kamertemperatuur, tot het deeg in volume is verdubbeld.

8
8

Verwarm de oven met daarin een pizzasteen voor op 250 °C.

9
9
  • 200 g gerookt ontbijtspek

Bak de plakjes ontbijtspek krokant in een koekenpan zonder olie of boter. Laat uitlekken op keukenpapier.

10
10
  • 2 el Semola griesmeel

Bestuif het werkblad met wat griesmeel. Neem een bol deeg en vorm er een pizzabodem van.

11
11

Druk daarvoor de bol plat en duw met je vingers tot de pizza een diameter van ca. 25 cm heeft en de rand hoger is dan het midden.

12
12

Klop het overtollige griesmeel eraf.

13
13
  • 62½ g ricotta

Verdeel de ricotta over de pizzabodem en laat 1 cm aan de rand vrij.

14
14
  • 50 g gerookt ontbijtspek
  • 50 g pomodori a filetti tomaat in blik
  • 25 g provolone kaas

Verdeel het spek en de tomatenpartjes erover. Rasp er de provolone over.

15
15

Schep de pizza met een pizzaschep op de pizzasteen. Bak in 4-7 min. gaar in de oven.

16
16
  • 187½ g ricotta
  • 150 g gerookt ontbijtspek
  • 150 g pomodori a filetti tomaat in blik
  • 75 g provolone kaas
  • 15 g verse basilicum

Schep de pizza uit de oven en bestrooi met wat gescheurde basilicumblaadjes. Serveer direct. Bak zo nog 3 pizza's.

variatietip:

Je kunt de griesmeel eventueel vervangen door bloem. De pizza kan dan wel meer aan de ondergrond blijven plakken.

variatietip:

Je kunt de provolone vervangen door Leerdammer kaasplakken (pakje 160 g).

kookstaptip:

Heb je geen pizzasteen, verwarm dan je bakplaat 30 minuten mee met de oven. Gebruik wel altijd bakpapier of een pizzaschep!

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.