bewaar
Pizza napoletana
Pizza napoletana
bewaar

Pizza napoletana

Heerlijk met kappertjes en ansjovis.

35 min. bereiden
28 min. oventijd
24 uur 30 min. wachten
2waarderingen

Ingrediënten

4 personen

10 g

zout

500 g

Tipo 00 bloem voor pizzadeeg

3½ g

gedroogde gist

3 el

traditionele olijfolie

425 ml

Mutti pomodoro San Marzano tomaten in blik

2 el

Semola griesmeel

12 stukjes

ansjovisfilets in olie in blik

4 tl

gedroogde oregano

2 el

kappertjes

Dit heb je nodig

  • mixer met deeghaken

  • staafmixer

Heerlijk met kappertjes en ansjovis.

Aan de slag

1

Los het zout op in 265 ml koud water in een kom. Voeg in 1 keer de bloem en dan de gist toe. Mix 2 min. met een mixer met deeghaken Voeg in een dun straaltje 1 el olijfolie toe. Kneed nog 4 min. met de mixer of met de hand. Haal het deeg uit de mengkom. Bol het deeg op door de zijkanten naar onderen te vouwen, het deeg een kwartslag te draaien en die handeling te herhalen. Leg het deeg in een ingevette kom, dek af en zet onder in de koelkast en laat het daar 20 uur rijpen

2

Neem het deeg uit de koelkast en laat 30 min. op kamertemperatuur komen. Verdeel in 4 gelijke porties. Bol de deegstukken op volgens de hierboven beschreven methode. Leg ze op een platte schaal of een met bakpapier beklede bakplaat. Laat afgedekt 3 tot 4 uur rijzen op kamertemperatuur, tot het deeg in volume is verdubbeld.

3

Verwarm de oven met daarin een pizzasteen voor op 250 °C (of hoger). Doe de bliktomaten in een hoge kom en pureer glad met een staafmixer. Breng op smaak met zout. Bestuif het werkblad met wat griesmeel. Neem een bol deeg en vorm er een pizza bodem van. Druk daarvoor de bol plat en duw met je vingers tot de pizza een diameter van ca. 25 cm heeft en de rand hoger is dan het midden. Klop het overtollige griesmeel eraf.

4

Verdeel 1 juslepel saus over elke deegbodem en houd de buitenste rand vrij. Scheur 3 ansjovis filets in stukken en verdeel over de pizza. Bestrooi met 1 tl oregano, een ½ el kappertjes en besprenkel met een ½ el olijfolie. Schep de pizza met een pizzaschep op de pizzasteen. Bak in 4-7 min. gaar in de oven. Schep de pizza uit de oven en serveer direct. Bak zo nog 3 pizza’s.

tip

kookstaptipHeb je geen pizzasteen, verwarm dan je bakplaat 30 minuten mee met de oven. Gebruik wel altijd bakpapier of een pizzaschep!

variatietipJe kunt de griesmeel eventueel vervang en door bloem. De pizza kan dan wel meer aan de ondergrond blijven plakken.

variatietipJe kunt de San Marzano-tomaten vervangen door gepelde tomaten (blik 400 g).