Aard­ap­pel-knol­sel­de­rij­gra­tin

Zo'n zachte, romige en iets zoete gratin doet het eigenlijk bij alle gerechten wel goed.

(19)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
bijgerecht Zo'n zachte, romige en iets zoete gratin doet het eigenlijk bij alle gerechten wel goed. 4 personen
3 19

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • ovenschaal (20 x 20 cm)

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Schil de aardappelen en knolselderij en schaaf er met een kaasschaaf dunne plakjes van. Je kunt ze ook zo dun mogelijk snijden. Heb je een keukenmachine? Dan kun je ze daarmee ook in dunne plakjes schaven.
  2. Pel de knoflook en snijd fijn. Ris de blaadjes van 3/5 van de takjes tijm, meng met de knolselderij- en aardappelplakjes en verdeel over de ovenschaal.
  3. Schenk de slagroom over de groente-en aardappelplakjes en bestrooi met de kaas. Leg de rest van de takjes tijm erop en bak de gratin in ca. 1 uur onder het midden van de oven goudbruin en gaar. Dek na 30 min. losjes af met aluminiumfolie zodat de bovenkant niet te donker wordt.

bereidingstip:

Je kunt deze gratin een dag van tevoren maken. Laat afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast. Dek voor het serveren af met aluminiumfolie en verwarm 30 min. op 150 °C in de oven.

variatietip:

Lekker met truffeltapenade (potje 80 g, Sulpizio).

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 480 kcal
  • eiwit 14 g
  • koolhydraten 26 g
  • vet 34 g
    waarvan verzadigd 22 g
  • natrium 325 mg
  • vezels 8 g
Tags
Ook te zien in

Aardappel-knolselderijgratin

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Aard­ap­pel-knol­sel­de­rij­gra­tin

1
1

Verwarm de oven voor op 175 °C.

2
2
  • 500 g pommes gourmardine
  • 500 g knolselderij

Schil de aardappelen en knolselderij en schaaf er met een kaasschaaf dunne plakjes van.

3
3

Je kunt ze ook zo dun mogelijk snijden. Heb je een keukenmachine? Dan kun je ze daarmee ook in dunne plakjes schaven.

4
4
  • 1 teen knoflook
  • 3 takjes tijm

Pel de knoflook en snijd fijn. Ris de blaadjes van de takjes tijm, meng met de knolselderij- en aardappelplakjes en verdeel over de ingevette ovenschaal.

5
5
  • 250 ml slagroom
  • 150 g geraspte jong belegen kaas

Schenk de slagroom over de groente- en aardappelplakjes en bestrooi met de kaas.

6
6
  • 1 takje tijm

Leg de rest van de takjes tijm erop en bak de gratin in ca. 1 uur onder het midden van de oven goudbruin en gaar.

7
7

Dek na 30 min. losjes af met aluminiumfolie zodat de bovenkant niet te donker wordt.

bereidingstip:

Je kunt deze gratin een dag van tevoren maken. Laat afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast. Dek voor het serveren af met aluminiumfolie en verwarm 30 min. op 150 °C in de oven.

variatietip:

Lekker met truffeltapenade (potje 80 g, Sulpizio).

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.