Ka­neel­brood­jes

Lekker uitslapen op kerstochtend? Deze zoete broodjes kun je met gemak de avond ervoor al maken.

  • brunch
  • 8 personen
  • 485 kcal voedingswaarden
    • 20 min. bereiden
    • 2 uur wachten
    • 15 min. oventijd
(41) waardeer
brunch Lekker uitslapen op kerstochtend? Deze zoete broodjes kun je met gemak de avond ervoor al maken. 8 personen
3 41

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
  • vershoudfolie
  • bakkwast
  • bakpapier

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Hak de noten grof. Doe in een kom samen met de bloem, gist, boter, 10 g kristalsuiker (per 8 personen), het zout, ¼ van de eieren en 250 ml water (per 8 personen). Kneed met de hand in 10 min. tot een elastisch deeg (of gebruik een mixer met deeghaken en meng 6 min. op lage snelheid). Vorm een bal van het deeg en doe in een ingevette kom. Dek af met vershoudfolie en laat het deeg op een warme, tochtvrije plek rijzen tot het in volume is verdubbeld. Dit duurt ca. 1 uur.
  2. Kneed het deeg kort door en verdeel in 8 gelijke stukken (of een stuk per persoon). Rol van elk stuk 3 strengen van 10 cm lang. Splits de rest van de eieren en klop de eidooiers in een kom met het water los (het eiwit wordt niet gebruikt). Bestrijk met de bakkwast de strengen deeg rondom met eidooier.
  3. Meng de rest van de suiker met de kaneel. Strooi 6 el kaneelsuiker (per 8 personen) over je werkblad en rol de deegstrengen erdoor. Maak aan één kant de uiteinden van 3 deegstrengen aan elkaar vast. Druk goed aan. Leg de rechterstreng over de middelste en daarna de linker over de middelste. Vlecht zo tot het uiteinde en druk vast. Vlecht zo alle broodjes.
  4. Leg de vlechten op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg dat er genoeg ruimte is om de broodjes te laten rijzen. Dek losjes af met vershoudfolie en laat nog 1 uur rijzen op een warme plek.
  5. Verwarm de oven voor op 200 °C. Verwijder de folie en bestrooi de bovenkant van de vlechtbroodjes met de rest van de kaneel­ suiker. Bak de broodjes in het midden van de oven in ca. 15 min. goudbruin en gaar. Neem uit de oven en laat afkoelen op een rooster.
video

Al­ler­han­de lo­ves ka­neel­brood­jes

allerhande-loves - 01:03 min.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 485 kcal
  • eiwit 20 g
  • koolhydraten 61 g
  • vet 20 g
    waarvan verzadigd 5 g
  • natrium 240 mg
  • vezels 4 g
Tags
Ook te zien in

Kaneelbroodjes

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ka­neel­brood­jes

1
1
  • 140 g ongezouten pecannoten
  • 500 g tarwebloem
  • 7 g gedroogde gist
  • 45 g ongezouten roomboter
  • 10 g fijne kristalsuiker
  • 2 tl zeezout
  • 1 middelgroot ei
  • 250 ml handwarm kraanwater

Hak de noten grof. Doe in een kom samen met de bloem, gist, boter (op kamertemperatuur), de kristalsuiker, het zout, ei en het water.

2
2

Kneed met de hand in 10 min. tot een elastisch deeg (of gebruik een mixer met deeghaken en meng 6 min. op lage snelheid).

3
3

Vorm een bal van het deeg en doe in een ingevette kom.

4
4

Dek af met vershoudfolie en laat het deeg op een warme, tochtvrije plek rijzen tot het in volume is verdubbeld. Dit duurt ca. 1 uur.

5
5

Kneed het deeg kort door en verdeel in gelijke stukken per portie. Rol van elk stuk 3 strengen van 10 cm lang.

6
6
  • 3 middelgrote eieren
  • 5 ml handwarm kraanwater

Splits de rest van de eieren en klop de eidooiers in een kom met het water los (het eiwit wordt niet gebruikt).

7
7

Bestrijk met de bakkwast de strengen deeg rondom met eidooier.

8
8
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 1 el gemalen kaneel

Meng de rest van de suiker met de kaneel. Strooi 6 el kaneelsuiker (per 8 personen) over je werkblad en rol de deegstrengen erdoor.

9
9

Maak aan één kant de uiteinden van 3 deegstrengen aan elkaar vast. Druk goed aan.

10
10

Leg de rechterstreng over de middelste en daarna de linker over de middelste. Vlecht zo tot het uiteinde en druk vast. Vlecht zo alle broodjes.

11
11

Leg de vlechten op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg dat er genoeg ruimte is om de broodjes te laten rijzen.

12
12

Dek losjes af met vershoudfolie en laat nog 1 uur rijzen op een warme plek.

13
13

Verwarm de oven voor op 200 °C.

14
14

Verwijder de folie en bestrooi de bovenkant van de vlechtbroodjes met de rest van de kaneel­suiker.

15
15

Bak de broodjes in het midden van de oven in ca. 15 min. goudbruin en gaar. Neem uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.