bewaar
Kaasplank met zelfgemaakte vijgen-sinaasappelchutney
Kaasplank met zelfgemaakte vijgen-sinaasappelchutney
bewaar

Kaasplank met zelfgemaakte vijgen-sinaasappelchutney

Vijgen, sinaasappel, aubergines en tomatenblokjes maken samen een bijzondere chutney. Heerlijk bij elk pla(n)kje kaas.

10 min. bereiden
2 uur 30 min. wachten
14waarderingen

    Ingrediënten

    12 personen

    1

    aubergine

    2

    rode uien

    125 g

    gedroogde vijgen

    2 tenen

    knoflook

    2

    medium handsinaasappels

    390 g

    tomatenblokjes

    1 el

    ras el hanout specerijenmelange

    1 tl

    zout

    75 g

    kristalsuiker

    85 g

    Zwitserse Gruyère

    85 g

    Epoisses Crémier Germain rodekorstkaas

    85 g

    Rouge 50+ rodekorstkaas

    85 g

    Soignon petit Pouligny geitenkaas

    85 g

    Lanquetot petit Livarot wittekorstkaas

    85 g

    Papillon Perail de brebis 55+ geitenkaas

    85 g

    Roquefort 52+ blauwaderkaas

    100 g

    zeezoutboter

    Vijgen, sinaasappel, aubergines en tomatenblokjes maken samen een bijzondere chutney. Heerlijk bij elk pla(n)kje kaas.

    Aan de slag

    1

    Snijd de aubergine in stukken en de uien in halve ringen. Snijd de vijgen in stukjes en de knoflook fijn. Rasp de oranje schil van de sinaasappels en pers de vruchten uit.

    2

    Doe de aubergine, ui, vijg, knoflook, het sinaasappelrasp en -sap met de tomatenblokjes, ras el hanout, het zout en de suiker in een pan met dikke bodem. Breng aan de kook. Laat op laag vuur 1 uur stoven met de deksel op de pan. Roer af en toe. Neem de deksel van de pan en laat nog 30 min. stoven.

    3

    Neem de pan van het vuur en laat in 1 uur afkoelen tot kamertemperatuur. Serveer met de kazen en de boter.

    tip

    bereidingstipJe kunt de chutney 3 dagen van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast.

    bereidingstipWil je een minder uitgebreide kaasplank? Ga dan voor een witte-korstkaas als camembert of brie, een blauwaderkaas (bijv. Roquefort) en een rode-korstkaas (bijv. Epoisses Crémier Germain).

    bewaartipWil je langer van de chutney genieten, maak hem dan op de dag zelf (zo nodig een dubbele portie) en serveer meerdere dagen bij de borrel of als dessert met kaas. De chutney en kaas zijn (afgedekt) 3 dagen houdbaar in de koelkast.