bewaar
Steak frites en snelle bearnaise
Steak frites en snelle bearnaise
bewaar

Steak frites en snelle bearnaise

Zo smaakt de Franse bistrokeuken: puur en eenvoudig.

35 min. bereiden
2 uur wachten
47waarderingen

Ingrediënten

4 personen

1 kg

frietaardappelen

1

kropsla

2 el

witte wijnazijn

3 el

extra vierge olijfolie

4 tl

dijonmosterd

2 tl

vloeibare honing

25 g

ongezouten roomboter

400 g

entrecote

125 g

crème fraîche

3 tl

gedroogde dragon

Dit heb je nodig

  • frituurvet

  • frituurpan

  • keukenthermometer

Zo smaakt de Franse bistrokeuken: puur en eenvoudig.

Aan de slag

1

Schil de aardappelen en snijd in plakken van 1 cm dik. Snijd de plakken in staafjes van 1 cm breed. Doe de aardappelen in een pan heet water. Zet op de kleinste pit en laat 30 min. garen. Zorg ervoor dat het water niet aan de kook komt. Giet af, spreid uit over een schone theedoek en laat in 45 min. helemaal afkoelen.

2

Verwarm het frituurvet in de frituurpan tot 140 °C. Controleer eventueel de temperatuur met de keukenthermometer. Bak de frites in delen in 8 min. Ze zijn klaar als ze net beginnen te kleuren. Schep uit het vet op keukenpapier. Laat in 45 min. helemaal afkoelen. Verwarm het frituurvet in de frituurpan tot 180 °C. Controleer eventueel de temperatuur met de keukenthermometer. Haal ondertussen de blaadjes sla los van de krop. Was en droog ze en doe in een schaal. Klop een vinaigrette van 1 el azijn, de olie, 2 tl mosterd en de honing. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel over de sla.

3

Verhit de boter in een grote koekenpan. Bestrooi het vlees met peper en zout. Leg als de boter begint te verkleuren het vlees in de pan. Bak de entrecotes in 5 min. medium op hoog vuur. Keer halverwege. Draai het vuur laag; neem het vlees uit de pan en laat op een bord rusten onder een deksel of aluminiumfolie. Voeg de rest van de azijn toe aan het achtergebleven bakvet en laat een paar sec. verdampen. Voeg de crème frâiche, dragon en de rest van de mosterd toe. Verwarm 2 min. op middelhoog vuur. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

4

Bak de frites in de frituurpan in delen in ca. 5 min. goudbruin en knapperig. Schep op een bord met keukenpapier. Bestrooi met zout en schep om. Verdeel de frites en het vlees over 4 borden. Serveer de salade en bearnaise apart erbij.

tip

variatietipJe kunt in plaats van verse frites ook ovenfrites (zak 600 g) gebruiken. Bereid volgens de aanwijzingen op de verpakkingen.

Steak frites en snelle bearnaise

Instructievideo - 05:05 min.

Bearnaisesaus maken

Instructievideo - 02:46 min.