bewaar
Griesmeelcake met wortel & sinaasappel
Griesmeelcake met wortel & sinaasappel
bewaar

Griesmeelcake met wortel & sinaasappel

Een zachte, smeuïge cake met een frisse winterse smaak van sinaasappel.

25 min. bereiden
50 min. oventijd
1 uur 15 min. wachten
133waarderingen

Ingrediënten

12 personen

100 g

ongebrande amandelen

2

medium handsinaasappel

2

middelgroot ei

250 g

fijne kristalsuiker

150 g

ongezouten roomboter

250 g

ricotta

300 g

winterpeen

250 g

griesmeel

½ zakje

bakpoeder

1 mespunt

zout

50 g

poedersuiker

Dit heb je nodig

  • keukenmachine

  • cakevorm (30 cm)

  • bakpapier

  • satéprikker

Een zachte, smeuïge cake met een frisse winterse smaak van sinaasappel.

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 180 °C. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de amandelen 4 min. Laat iets afkoelen op een bord.

2

Boen de sinaasappels schoon en rasp de oranje schil. Doe het sinaasappelrasp met de eieren, suiker, boter in blokjes en de helft van de ricotta in een kom en mix 5 min. met een mixer.

3

Maal amandelen fijn in de keukenmachine en doe in een grote mengkom. Schil de winterpeen, rasp met de grove rasp in de keukenmachine en houd apart.

4

Meng het griesmeel, bakpoeder en zout door de gemalen amandelen. Roer het ricottamengsel erdoor en voeg de peen toe.

5

Vet de cakevorm in en bekleed met bakpapier. Schep het beslag in de cakevorm en bak ca. 50 min. in het midden van de oven. Controleer na 40 min. op gaarheid met een satéprikker. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar.

6

Neem de cake uit de oven en laat 15 min. afkoelen in de vorm. Til de cake uit de vorm en laat op een rooster in 1 uur helemaal afkoelen. Pers de sinaasappel uit en roer de poedersuiker met 1 el sinaasappelsap door de rest van de ricotta. Serveer de cake met de sinaasappelricotta.

Citrus snijden

Instructievideo - 01:15 min.