Kerstmenu: tips, inspiratie & wijn

Kerstmenu: tips, inspiratie & wijn

Zoek je tips voor je kerstmenu? Hebben we voor je. Voor als je op zoek bent naar hulp voor het samenstellen van je diner: een voorbeeldmenu van 3-, 5-, of 7-gangen. Van aperitief tot amuse, van tussengerecht tot dessert. En ook: hoe kun je je wijn het best kiezen. Fijne dagen!

Kerstmenu samenstellen

Kerstmenu samenstellen

Een kerstmenu samenstellen, dat is letterlijk een lekkere uitdaging. Je menu is uiteindelijk bij elkaar opgeteld een diner dat je opbouwt tot het hoofdgerecht en afbouwt naar het dessert. En daar komt heel wat bij kijken. Smaken zijn het liefst op elkaar afgestemd, zowel op het bord als per gang. En de gangen overtreffen elkaar stapsgewijs steeds ietsje meer. Bovendien is het belangrijk de portiegrootte te bepalen, – afhankelijk van het aantal gangen dat geserveerd wordt.

Koken voor meerdere mensen kan uitdagend zijn. Je moet rekening houden met bereidingstijden, hoeveel mensen er komen (en of zij nog bepaalde allergieën of dieetwensen hebben), ervoor zorgen dat de voorbereiding goed te doen is én of je wel ruimte in je keuken hebt. Dus, hoe pak je dat aan?

  • Opbouwen & variëren
    De gerechtjes in een meergangendiner kun je rustig opbouwen. Eerst een verlekkerende amuse en steeds een wat groter gerechtje. Met extra veel aandacht voor kleur en smaak maak je zo van elke gang een feestje! Kijk vooraf goed naar je kerstmenu en zorg voor voldoende variatie in de bereiding. Dat wil zeggen: varieer met koude gerechten, gerechten uit de oven, van het vuur etc. Zo voorkom je dat er tijdens het spitsuur te veel tegelijkertijd en op dezelfde manier moet worden klaargemaakt.

  • Porties en afwisseling in smaken
    ‘Dat smaakt naar meer’ is een goede vuistregel voor elke gang. Voor elk gerecht geldt dan ook: niet te veel en ook niet te weinig maar in totaal precies goed. En eigenlijk ook op het bord zelf. Smaken en texturen moeten elkaar complementeren. Denk aan een krokante crouton bij een soep of salade of bijvoorbeeld honing bij (geiten)kaas. Door subtiele contrasten zoet/hartig en krokant/zacht af te stemmen, is het gerecht op je bord in balans en prikkelen ze de smaakpapillen.

  • Voorbereiden
    Een goede voorbereiding is het halve werk! Kijk dus per recept wat er al van tevoren kan worden klaargemaakt (ingevroren of bewaard), dat scheelt veel tijd en stress op de dag zelf. Bij de meeste recepten op ah.nl/allerhande staat aangegeven wat je van tevoren kan maken en hoe je het dan bewaart. Ook handig: bij de recepten op onze site kun je het aantal personen aanpassen, de hoeveelheden van de ingrediënten veranderen automatisch mee.

Tot slot: oefen de gerechten die je wilt serveren, dan kan het op de dag zelf bijna niet misgaan

3-gangen kerstmenu

3-gangen kerstmenu

Een 3-gangenmenu bestaat doorgaans uit een voor-, hoofd- en nagerecht. De porties zijn iets groter dan bij diners met meerdere gangen. Qua grootte is het de bedoeling dat de portie niet te veel, maar ook niet te weinig is. Het moet letterlijk naar meer smaken. Bij het kiezen van de gerechten voor de gangen kun je dus met iets zwaarder eten aan de gang, maar het is wel de bedoeling dat er nog ruimte is voor het toetje. Zoals bijvoorbeeld het menu hieronder bestaande uit:

  • Torentje van paddenstoelenragout
  • Ossenhaas met rucola en rodewijnsaus (lekker met mini-aardappelgratins)
  • Soezenkrans van de voorkant van dit jaars Allerhande kerstnummer
5-gangen kerstmenu

5-gangen kerstmenu

Bij een 5-gangenmenu kun je veel kanten op wat betreft gerechtkeuze. De basis van een 3-gangenmenu (voor-, hoofd- en nagerecht) breid je uit met twee gangen en iets verkleinde, verlekkerende porties. Zo kan je diner dus bestaan uit bijv. 2 kleine voorgerechten, een tussengerecht om de smaakpapillen weer even te neutraliseren, een hoofdgerecht en nagerecht. Soms wordt er ook nog wel eens gekozen om 2 kleine nagerechten te serveren bijv. een kaasplankje en een zoet dessert.
Het voorbeeldmenu hieronder bestaat uit:

  • Amuse van buzzelmozzarella, tomaat & pistache
  • Mini-tarte tatins met minibietjes
  • Verfrissende spoom
  • Varkenshaas met pastinaakpuree, vijgen en saliejus (vega optie: portobello pie)
  • 'Affogato' van koffie-ijs
7-gangen kerstmenu

7-gangen kerstmenu

Lekker lang tafelen met een 7-gangenmenu! Ook hier geldt: omdat je meerdere gangen eet, kunnen de porties net iets kleiner en lichter zijn. Zo heb je, ondanks de wat kleinere porties, uiteindelijk genoeg gegeten. Bij het hoofdgerecht zijn bijgerechten niet per se nodig, de groenten en koolhydraten (zoals pasta of aardappel) eet je dan bijvoorbeeld al bij het tussengerecht. Een klassieker onder de tussengerechten is de spoom, een verfrissend drankje van sorbetijs en mousserende wijn zoals champagne, prosecco of cava. Handig: de spoom is heel makkelijk alcoholvrij te maken, door de mousserende wijn te vervangen door bruiswater, alcoholvrije bubbels of frisdrank. Bij een menu van veel gangen wordt het geserveerd om de smaak van het vorige gerecht te neutraliseren.

Welke wijn bij welk gerecht?

Welke wijn bij welk gerecht?

Het beste advies is: drink wat je lekker vindt. En dat is nu precies de uitdaging, want er valt veel te proeven en te ontdekken. Met kerst wil je misschien toch nét iets specialers schenken, het is immers feest! Er zijn een paar basisregels: bij lichte gerechten schenk je ook een lichte wijn en bij zwaardere gerechten een stevigere wijn. Bij het dessert kun je weer kiezen voor een muskaatwijn of bijv. port. Bij Albert Heijn zijn alle wijnen voorzien van labels en staan ze bij elkaar in het schap. Zo vind je in één oogopslag je favoriete wijn(soort).

  • Rodewijn soorten
    Stevige, soepele en fruitige rode wijnen zijn droog, dus nooit zoet, maar hun mondgevoel is anders. Stevige wijnen hebben meer bite dan de soepele. Die voelen altijd zacht aan. De fruitige wijnen zijn licht en fris en smaken gekoeld ook lekker. De lichtzoete wijnen zijn altijd zacht.

  • Witte wijn soorten
    Witte wijnen zijn er in de smaken droog, lichtzoet en zoet. Onder de droge soorten zijn er de frisse wijnen met fruitige aroma’s en opwekkende zuren en de volle wijnen die zacht en romig aanvoelen en soms in houten vaten hebben gerijpt. Lichtzoete mousserende wijnen zijn lekker om zo te drinken en als dessertwijn.

  • Bubbels
    De mousserende wijnen zijn droog of lichtzoet. Een droge bubbel is perfect als aperitief. Lichtzoete, mousserende wijnen zijn lekker om zo te drinken en als dessertwijn.

Smaakt naar meer? Bekijk snel de deze kerstwijn-inspiratie voor wijn-spijscombinaties en uitgebreide uitleg over het wijnassortiment van Albert Heijn. Proost!