Voedselverspilling

Deze pagina is voor eigen merkleveranciers van AGF-producten.
Witlof op een transportband in een fabriek.

For English, scroll down.

Wereldwijd wordt ongeveer een derde van al het geproduceerde voedsel in verschillende fases van de voedselketen weggegooid (bron: Samen Tegen Voedselverspilling). In Nederland is dit ongeveer een kwart. Dit komt neer op zo’n 2 miljard kilogram per jaar. Deze voedselverspilling heeft negatieve impact op het milieu via klimaatverandering, waterverbruik, landgebruik en het verlies van biodiversiteit.

Albert Heijn hanteert voor voedselverspilling en -verlies de definitie van Stichting Samen Tegen Voedselverspilling: ‘Als voedsel bedoeld voor menselijke consumptie hiervoor niet wordt gebruikt en het materiaal niet ingezet wordt als veevoer, is er sprake van voedselverspilling.’ Voedselverspilling is voedsel dat door consumenten of de detailhandel wordt verspild. Voedselverlies is voedsel dat verloren gaat vanaf de oogst tot in de detailhandel.

We willen dat zoveel mogelijk van onze producten door klanten geconsumeerd wordt en er geen voedsel wordt verspild. Van de boer en teler, de producent, onze winkels, tot bij de klant thuis: we werken in de gehele keten samen om voedselverspilling en -verlies te voorkomen.

Onze ambitie

Albert Heijn heeft concrete doelstellingen om voedselverspilling- en verlies te verminderen in voor 2030:

  • Voedselverspilling in onze eigen operaties met 50% verminderen (ten opzichte van het referentiejaar 2016).
  • Voedselverlies met 50% verminderen bij onze Tier 1-leveranciers van verse groenten en fruit in Nederland.
  • Voedselverlies met 25% verminderen bij onze telers van verse groenten en fruit in Nederland.
  • Voedselverlies met 25% verminderen bij onze producenten van verse groenten en fruit buiten Nederland. In samenwerking met deze leveranciers zijn we het Positive Produce for People and Planet (PPPP) programma gestart. Hierin staan onder andere drie belangrijke acties opgesteld met betrekking tot voedselverlies:
    • Geen organische reststromen naar de stortplaats of verbrandingsoven
    • Upcycle resterende voedselverliezen
    • Monitor en rapporteer voedselverlies

Wat verwachten wij van u als AGF-leverancier of teler?

1. Monitoren en rapporteren van voedselverlies

Meten is weten. Daarom vragen we u om de hoeveelheid voedselverlies nauwkeurig te meten en hierover te rapporteren.

Leveranciers



2. Geen organische reststromen naar de stortplaats of verbrandingsoven

Als AGF-leverancier of teler kunt u ervoor zorgen dat organische reststromen niet worden gestort of verbrand, maar toegepast worden als diervoeding, industriële en chemische toepassingen, compostering of biogasproductie. Voor Albert Heijn is de Ladder van Moerman het uitgangspunt om de beste bestemming voor reststromen te bepalen. Dit model laat zien hoe u voedselverspilling en -verlies het beste kunt verwaarden. Daarbij geldt: hoe hoger op de ladder, hoe beter.

Probeer dus te allen tijde voedselverspilling te voorkomen. Zet u vervolgens in om overgebleven voedsel te verkopen, te doneren of te verwerken tot een nieuw voedselproduct voor menselijke consumptie. Als dat niet kan, probeer het dan te verwerken tot veevoer of in te zetten voor chemie, en eventueel te vergisten tot biogas. Deze aanpak zal helpen om reststromen naar stortplaatsen en verbrandingsovens te voorkomen en organische materialen vaker circulair te gebruiken.

Omgekeerde piramide diagram met stappen in de voedselverspilling hiërarchie, van boven naar beneden: Voorkomen van verspilling, Voeding voor mensen, Veevoer, Chemie en materialen, Vergisting, Composteren, met onderaan Verbranden en Storten.
De ladder van Moerman

3. Upcycle resterende voedselverliezen

'Afval voor de één, is grondstof voor een ander’ is het uitgangspunt van Albert Heijn. Door ons uitgebreide assortiment van circulaire producten hebben wij samen met onze eigenmerk leveranciers al meer dan 2 miljoen kilogram aan voedselverspilling en -verlies in de keten gereduceerd.

Heeft u reststromen over of kunt u reststromen gebruiken? Neem contact op met de categorie- of sourcing manager van Albert Heijn om samen te kijken naar de mogelijkheden!

Assortiment van Albert Heijn huismerk producten, waaronder vezelrijke eierkoeken, bloemkoolrijst, en Veggie Boost soep, met een recycle symbool.

English

Food waste

This page is for own brand suppliers of fruit and vegetable products

Worldwide, about a third of all food produced is thrown away at various stages in the supply chain (source: Food Waste Free United). In the Netherlands, this is about a quarter. This amounts to about two billion kilograms of food waste per year. This food waste has a negative impact on the environment through climate change, water consumption, land use and the loss of biodiversity.

Albert Heijn uses the definition of food waste and food loss from Food Waste Free United: “If food intended for human consumption is not used for this purpose and the material is not used as animal feed, it is called food waste.” Food waste is food that is wasted by consumers or retailers. Food loss refers to food that is wasted during the production and supply stages of the supply chain.

We strive to ensure that as many of our products as possible are consumed by customers, thereby preventing food waste. From the farmer and grower, the producer, our stores, to the customer's home: we work together throughout the supply chain to prevent food waste and food loss.

Our ambition

Albert Heijn has concrete targets for food waste and food loss by 2030:

  • Reduce food waste by 50% in our own operations (with a 2016 baseline year).
  • Reduce food loss by 50% with our Tier 1 fresh fruit and vegetable suppliers in the Netherlands.
  • Reduce food loss by 25% with our fresh fruit and vegetable growers in the Netherlands.
  • Reduce food loss by 25% with our fresh fruit and vegetable producers outside of the Netherlands. In collaboration with our international suppliers of fresh fruit and vegetables, we have started the Positive Produce for People and Planet (PPPP) program. This includes three important actions regarding food loss:
    • No organic waste streams to landfill or incinerator
    • Upcycle residual food losses
    • Monitor and report food loss

What do we expect from you as a fruit and vegetable supplier or grower?

1. Monitoring and reporting food loss

Insight can lead to action. By monitoring your food waste, you can take targeted steps to reduce it. We therefore ask you to accurately measure and report on the amount of food loss.

 

Suppliers



2. No organic waste streams to landfill or incinerator

As fruit and vegetable supplier or grower, you can ensure that organic waste streams are not landfilled or incinerated, but are used as animal feed, industrial and chemical applications, composting or biogas production. For Albert Heijn, Moerman’s Ladder is the starting point for determining the best destination for residual streams. This model shows how to prevent food waste and use commodities more efficiently. The following applies: the higher up the ladder, the better.

Focus first the prevention of food waste. If prevention is not possible, look for ways to sell, donate or process it into a new food product for human consumption. If that is not possible, find ways to process it into animal feed or use it for chemicals, or fermentation it into biogas. This approach will help prevent residual flows to landfills and incinerators, and ensure organic materials are used in a circular way.

Omgekeerde piramide die hiërarchie van afvalbeheer toont, met niveaus van afvalpreventie tot storten.
Moerman’s ladder

3. Upcycle residual food losses

One supplier’s waste, is another’s circular ingredient’ is Albert Heijn's starting point. Thanks to our extensive range of circular products, we have already reduced more than 2 million kilograms of food waste and loss in the supply chain together with our own brand suppliers.

Do you have or need residual flows? Contact your category or sourcing manager of Albert Heijn to look at the possibilities together!

Assortiment van Albert Heijn huismerk producten, waaronder vezelrijke eierkoeken, bloemkoolrijst, en Veggie Boost soep, met een recycle symbool.